BMW heeft in de afgelopen dagen twee interessante dingen gezegd. Het Duitse luxemerk wat nagenoeg geen handgeschakelde auto’s meer verkoopt en vooral aan het overstappen is naar elektrisch of Plug-In uit zich over handgeschakelde versnellingsbakken en rijden op waterstof. Maar komen die dingen ooit samen?

Handbakken blijven…

De BMW M2 die wij hebben getest was er eentje met een automatische versnellingsbak. Sinds kort is hij ook verkrijgbaar met een ouderwetse handbak. Met die step zet BMW dus duidelijk nog geen punt achter het sportieve pookje.

Zowel de hierboven genoemde M2 als de BMW M3 en M4 worden nog verkocht met handbak. Zo is bij de twee grotere broers (M3 en M4) ongeveer twintig procent van de verkochte modellen met handbak besteld. Bij de M2 is dat meer dan de helft.

Nu is het ook niet zo dat BMW strooit met modellen met handbak. De hierboven genoemde M-metjes zijn dan samen met de Z4 M40i de enige vier modellen die beschikbaar zijn met de handgeschakelde bak.

…maar niet voor lang

Gek genoeg zegt BMW zelf dat de handbakken blijven, terwijl ze eerder aangegeven hebben dat het einde ervan nabij is. Het merk gaat over naar volledig automaat en daarna natuurlijk elektrisch. De huidige gok in de autowereld is dat het laatste model met handbak nog vóór 2030 van de band rolt.

Ook de DCT verlaat het gamma van BMW. Er worden dus snel alleen nog maar auto’s verkocht met de achtbak ZF-versnellingsbak met enkele koppeling en daarna gaat het merk volledig over naar elektriciteit.

en waterstof dan?

Nog niet zo lang geleden is in de originele BMW-Fabriek in Duitsland de laatste BMW met ontploffingsmotor van de band komen rollen. De fabriek wordt nu omgebouwd en zal vanaf 2027 alleen nog maar i-tjes gaan maken.

Maar ook op dát statement komt BMW terug. Ze zeggen namelijk nu dat de fabriek flexibel zal moeten blijven voor eventuele brandstoffen naast elektriciteit. Daarna werd gespecifieerd dat dit om waterstof zou gaan.

Er staat namelijk al een waterstof BMW iX5 op de planning voor volgend jaar, daarnaast zijn ze al aan het experimenteren met een verbrandingsmotor op waterstof in de huidige 7-Serie. Maar, de kans dat die twee modellen worden verkocht met handbak is nihil. Dus helaas, geen waterstof BMWs met handbak, voorlopig nog niet in ieder geval.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *