De Renault 5 wordt 50 jaar in 2022; reden voor een kleurrijk feestje. Om het heuglijke feit te vieren, brengt Renault een selectie speciale 5’jes naar verschillende evenementen, verspreid over het hele jaar. De ster van de show is de R5 Prototype, die vooruitblikt naar de wedergeboorte van de Renault 5 in 2024.

Het jubileumjaar van de R5 begint meteen met een klapper. Renault neemt namelijk deel aan de Monte Carlo Historic Rally, met een R5 Alpine en een R5 Turbo. Voor de gelegenheid kruipt de enige echte Alain Serpaggi achter het stuur. Hij won in 1985 het Franse rallykampioenschap met de R5 Turbo, dus hij weet als geen ander hoe je het woeste beest kunt temmen. De Monte Carlo Historic Rally vindt plaats tussen 27 januari en 2 februari 2022.

Nieuwe en oude Renault 5

Retromobile 2022

Het volgende feestje dat Renault bijwoont is Retromobile, in maart 2022. Renault zal hierbij aanwezig zijn met een stand die volledig is toegewijd aan de Renault 5. Maar liefst twaalf speciale exemplaren van de R5 vormen het decor. Wij kunnen al voorspellen hoe dat er ongeveer uit gaat zien. Renault nam vorig jaar namelijk een soortgelijk gezelschap mee naar de IAA Mobility.

Nieuwe en oude Renault 5

Renault 5 Prototype

Het belangrijkste onderdeel van de tentoonstelling is de R5 Prototype. Deze conceptauto vormt de basis voor een nieuwe elektrische R5 die in 2024 op de markt moet komen. Hoewel er veel nieuwe elementen in het design zitten, is het onmiskenbaar een Renault 5. We houden onze vingers gekruist, in de hoop dat de productieversie net zoveel op de oude R5 lijkt als dit prototype. Het zou zonde zijn als Renault dezelfde fout maakt als Ford met de Mustang of Lamborghini met de Countach. Met wereldwijd meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren is deze Europese hatchback immers minstens zo iconisch.

Achterlicht Renault R5 Prototype

Vanaf april 2022 krijgt de officiële Renault Classic collectie een speciale tentoonstelling van R5-modellen in allerlei uitvoeringen. Deze collectie is enkel toegankelijk voor genodigde gasten, maar kan virtueel wel bezocht worden door iedereen die dat wil. Later in het jaar zullen soortgelijke tentoonstellingen te bezoeken zijn bij Circuit des Remparts in Angoulême en de Epoqu’Auto show in Lyon.

#50YeaR5

Binnenkort trakteert Renault ons op een heuse stop-motion film over de R5. Maar er staan verspreid over heel 2022 meer leuke dingen gepland voor de Renault 5. Als je op social media de hashtag #50YeaR5 in de gaten houdt, blijf je op de hoogte van alle activiteiten rondom de jarige.

Koplamp Renault R5 Prototype

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *