Aston Martin V12 Speedster voorkant

In 2018 kwam Ferrari met de Monza. Een jaar later kwam McLaren met de Elva, en vorige maand onthulde Aston Martin de V12 Speedster. Deze auto’s hebben drie dingen gemeen: ze missen een voorruit, worden in een beperkte oplage gebouwd en zijn schreeuwend duur.

Vorige week stond de Aston Martin V12 Speedster in de showroom van CITO MOTORS in Eindhoven. Genoeg reden om naar het zuiden af te reizen.

Nummer 0 van 88

Daar staat hij dan: nummer 0 van de 88 exemplaren die gebouwd gaan worden. Nummer 0 inderdaad, want het gaat hier om een pre-productieversie.

Gebouwd om klanten te laten zien wat ze kopen voor een vanafprijs van 750.000 euro. Exclusief BTW, BPM en opties.

Wat natuurlijk als eerste opvalt, is het ontbreken van de voorruit. En dan valt je oog al vrij snel op de ‘balk’ die tussen de inzittenden doorloopt. Het lijkt wel alsof de cabine uit twee aparte capsules bestaat.

Helmen: standaard meegeleverd

Deze balk loopt vervolgens door tot aan de twee ‘bulten’ achter de voorstoelen, die onderdak bieden aan de standaard meegeleverde helmen. Mooi detail: je ziet de helmen door het glas heen.

Q by Aston Martin (het personalisatie programma van het merk) was verantwoordelijk voor de samenstelling van de V12 Speedster, en haalde inspiratie uit de F/A-18 bommenwerper.

F/A 18 Hornet
F/A 18 Hornet

Natuurlijk hebben de kopers de vrije keuze om hun V12 Speedster naar eigen smaak samen te stellen. Iets waar ik persoonlijk erg benieuwd naar ben.

Niet de eerste keer voor Aston Martin

Het concept van een Speedster is niet helemaal nieuw voor Aston Martin. In 2013 kwam het merk met de CC100 Speedster Concept, ter ere van hun honderdjarig bestaan.

Aston Martin CC100 Speedster Concept
De Aston Martin CC100 Speedster Concept op de IAA in 2013

De CC100 was nog veel exclusiever dan de V12 Speedster. Slechts twee klanten namen er een in ontvangst.

Laten we hopen dat de 88 eigenaren van de V12 Speedster, hem ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Volgend jaar worden ze geleverd en er komen minstens twee exemplaren naar Nederland.

Categorieën