Scania Verbeek

De verkiezing van de mooiste truck van Nederland in 2020 door chauffeursmagazine Truckstar ging dit jaar door de Corona-crisis anders dan andere jaren: de uitslag werd online bekend gemaakt. De vakkundige jury heeft uiteindelijk de Scania van S. Verbeek aangewezen als winnaar.

Truckstar Festival afgelast

Al sinds de oprichting in 1980 organiseert Truckstar Magazine een groot festival door en voor chauffeurs. De laatste jaren werd dit feest gehouden op het TT-circuit van Assen. Dit weekend, voor veel chauffeurs het hoogtepunt van het jaar, bestond vooral uit vrachtwagens kijken, kermis, muziek en veel gezelligheid. De Corona-crisis gooide echter roet in het eten: er kwam een streep door het Festival.

De truckverkiezing voor de mooiste truck ging wél door. Kopers van het Truckstar Fotojaarboek konden stemmen op hun favoriete trucks. Dit leidde tot een selectie van 24 trucks: drie trucks verdeeld over 8 categorieën. Dit weekend kwamen deze trucks bij elkaar op een geheime locatie, alwaar een vakkundige jury ze aan een kritische blik onderwierpen.

Bij de verkiezing kijkt men niet alleen naar het uiterlijk. Er wordt ook gekeken naar functionaliteit en veiligheid. Anders zijn dan anderen en het creatief toepassen van onderdelen leidt vaak tot een positieve waardering. Daarnaast moet de presentatie goed zijn: het is dan ook niet vreemd dat elk boutje en moertje is schoongemaakt, vaak tot aan het chassis aan toe. In het schoonmaken alleen zit meestal al dagen, zo niet weken werk. De titel “mooiste truck van Nederland” is echter niet niks en veel chauffeurs hebben alles ervoor over.

De winnaar: S. Verbeek!

De bekendmaking van de mooiste truck van Nederland was dit jaar op de Facebookpagina van Truckstar via een live video. Bijna 7000 mensen zagen hoe de fraaie Scania R650 van Stijnis Verbeek werd verkozen tot mooiste werktruck van 2020.

Mooiste truck van Nederland 2020

De jury prees het geheel van de wagen: het spuitwerk, de handige werktuigen en de slimme details, zoals een meedraaiende achterbumper. De Scania rijdt dagelijks met aardappelen, wat tot uitdrukking wordt gebracht door de airbrush op de achterkant van de cabine: de griffioen van Scania die het schilderij Aardappeleters van Van Gogh in zijn snavel heeft. De firma Verbeek is geen onbekende bij de truckverkiezingen. Het familiebedrijf rijdt dagelijks met zes vrachtwagens, maar in de loods staan er nog minstens net zoveel voor de hobby, stuk voor stuk pareltjes.

Dat het niet alleen ging om de nieuwste trucks, bewees de Volvo FH van Eddie Verhaar. Deze chauffeur mocht de hoofdprijs van categorie 2 (huif- en gesloten vervoer) mee naar huis nemen. Dat is bijzonder omdat zijn Volvo al 5 jaar oud is en al 630.000 kilometer heeft gelopen. De winnaar van categorie 7 (speciale voertuigen) is maar liefst 7 jaar oud. Dit is overigens nog niet de oudste truck in de verkiezing van dit jaar: die heeft al meer dan 1,3 miljoen kilometer achter de kiezen.

De verkiezing toont dat het trucker-virus nog springlevend is in Nederland, en dat het Corona-virus hier geen bedreiging voor vormt. Sterker nog, afgelopen maanden is juist nog duidelijker geworden hoe belangrijk het wegtransport is voor Nederland. We kunnen er dan ook trots op zijn dat we zulke enthousiaste chauffeurs met zulk mooi materieel in Nederland hebben.

We feliciteren Stijnis Verbeek met de mooiste truck van Nederland 2020 en alle andere deelnemers met het behaalde resultaat.

Foto via truckstar.nl