Lexus afleiden in het verkeer

Je rijdt in je auto, lekker op je gemak, als ineens de ruiten ondoorzichtig worden. Plotseling zie je niks meer van wat er buiten gebeurt. Je wereld is niet groter dan het interieur van je auto, en dat terwijl je rijdt! Lexus toont hoe gevaarlijk het is als je je laat afleiden in het verkeer door deze nachtmerrie werkelijkheid te maken voor enkele nietsvermoedende automobilisten.

4,6 seconden

Even naar je telefoon kijken als er een berichtje binnenkomt: veel automobilisten kunnen de verleiding niet weerstaan. Ondanks allerlei campagnes om “mono rijden” te promoten zorgt de telefoon nog voor veel afleiding in het verkeer, en daardoor voor veel ongelukken.

De meeste mensen denken dat het wel even kan, even naar de telefoon kijken. Het duurt immers maar heel kort. De waarheid is echter anders, zegt Alex Epstein, expert bij het Amerikaanse National Safety Council. Volgens hem is een automobilist gemiddeld 4,6 seconden afgeleid als iemand op zijn/haar telefoon kijkt. Bij 80km/u heb je in die 4,6 seconden 100 meter afgelegd – zonder dat je op het verkeer let.

Lexus Driving Disrupted afleiden in het verkeer
Normaal is rijden in een Lexus meer relaxed.

Lexus Driving disrupted

Lexus besloot mensen te laten ervaren hoe lang 4,6 seconden is in het verkeer. De ruiten van een Lexus NX werden vervangen door speciaal glas, dat ineens ondoorzichtig gemaakt kan worden. Ineens zie je dan door de ruit helemaal niks meer. Lexus vroeg een aantal vrijwilligers voor een normale rijtest op een parcours vol pionnen en piepschuimen figuren. Je raadt het al: de deelnemers werd niks verteld over het speciale glas.

Voordat ze in de auto stapten, hadden de deelnemers al toegegeven dat ze tijdens het rijden wel eens op hun telefoon keken. Tot schrik van de deelnemers worden de ruiten tijdens de rit ineens volledig ondoorzichtig gemaakt voor 4,6 seconden, om te demonstreren hoe lang dit eigenlijk is.

Het resultaat? Kijk zelf maar:

Na afloop moesten alle deelnemers toegeven dat 4,6 seconden blindheid in een rijdende auto heel erg lang is. De kapotte obstakels op de baan lieten zien hoe gevaarlijk het is. De deelnemers moesten zichtbaar bijkomen van deze enge ervaring: het is geen pretje om in een rijdende auto ineens 4,6 seconden niets meer te zien. Dus, zo vroeg Lexus, waarom doe je dat dan zelf in de auto, door op je telefoon te kijken?

Daar hadden de deelnemers geen antwoord op. Zoals Lexus het zelf stelt: de speciale NX ontnam de deelnemers niet alleen het zicht, maar opende ook hun ogen. Luister naar Lexus: laat je niet afleiden in het verkeer. Je bent langer blind voor alles om je heen dan je denkt.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *