Vroeger (een jaar geleden) kon men nog zorgeloos in de auto duiken om even een stukje te gaan toeren. Nu is dat wel een ander verhaal. Wie eerst tonnen betaalde aan het op de weg houden van zijn benzineauto is nu net zo hard de sjaak met zijn EV. Maar, hulp is onderweg. Google Maps komt je redden met de zuinigste route.

Zuinig zonder zeer

We kennen de twee basisopties van Maps al lang, namelijk de snelste route of de kortste route. Nu is er een derde optie op het menu, namelijk de zuinigste route. Deze optie was al beschikbaar in menig ander land, maar nu ook bij ons. Canada, de Verenigde Staten en Duitsland lopen op ons voor, maar de vierde plek is niet slecht

Google heeft in samenwerking met wetenschappers van het National Renewable Energy Laboratory in de VS en het Europees Milieuagentschap een algoritme gemaakt wat de zuinigste route berekent voor jouw auto. Zo kijkt het systeem naar welke motor je auto heeft, je kunt kiezen tussen benzine, diesel, hybride of elektrisch.

Ook kijkt het systeem naar de wegen. Denk hierbij aan de verschillende soorten wegen, de hellingsgraad van de wegen op de verschillende routes, de verkeerspatronen op de routes en de snelheidslimieten. Volgens Google zijn dieselmotoren efficiënter op hoge snelheden dan benzine- of gasmotoren. Hybride en elektrische auto’s doen het beter in start-stop-verkeer.

We weten niet of Google ook aerodynamica in acht neemt…

Bewust besparend bestuurder

Het is dus niet moeilijk om de zuinigste route te kiezen, dat doet Google namelijk al voor jou. Het is nu nog maar klikken en gaan. Je bent misschien iets langer onderweg, maar het scheelt nauwelijks. Persoonlijk was ik op een ritje van Rotterdam naar Amsterdam slechts vier minuten langer bezig.

Na de update zijn er besparing van 15% benzine geconstateerd. Dit is dus het verschil tussen de normale en de zuinigste route. Wij en onze portemonnees vinden dit helemaal top. Dank, Google.

De zuinige optie is vanaf gisteren in ons land verkrijgbaar. Het kan zijn dat sommigen van jullie nog even moeten wachten op een update.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *