Porsche Panamera 4S 2016

Porsche heeft gisterenavond in Berlijn de nieuwe Panamera gepresenteerd. De tweede generatie Panamera is voorzien van nieuwe V6- en V8-motoren. Ook is het interieur compleet herzien. Vanaf november staat ‘ie bij de Nederlandse Porsche Centra en de prijzen beginnen bij € 133.800,- voor de Panamera 4S.

Langer, breder en hoger

De nieuwe Porsche Panamera is 5,05 m lang (+3,4 cm vergeleken met zijn voorganger), 1,94 m breed (+0,6 cm) en 1,42 m hoog (+0,5 cm). De wielbasis bedraagt 2,95 m (+3 cm). De koplampen en achterlichten maken gebruik van LED-technologie. De carrosserie bestaat vrijwel volledig uit aluminium. Afhankelijk van de uitvoering staat dit nieuwe model op 19- of 20 inch lichtmetalen wielen, 21 inch is optioneel.

Compleet nieuw interieur

Porsche heeft het interieur van de Panamera compleet vernieuwd. In plaats van de vele knoppen, heeft Porsche gekozen voor aanrakingsgevoelige panelen en individueel instelbare displays. Twee 7 inch beeldschermen bevinden zich direct in het gezichtsveld van de bestuurder. Tussen de twee displays is een analoge toerenteller verwerkt.

In de middenconsole is het grote 12,3 inch touchscreen van het nieuwe Porsche Communication Management (PCM) opgenomen. Dit scherm is door de bestuurder en de passagier individueel te configureren. In het PCM zijn onder meer online (navigatie-)functies, smartphone-integratie via Apple CarPlay en spaakbediening geïntegreerd. Ondanks een uitbreiding van communicatie-, assistentie- en veiligheidssystemen, is de bediening overzichtelijker geworden. De ventilatieopeningen worden elektrisch bediend via aanrakingsgevoelige schuiven. Als de Panamera is uitgevoerd met de automatische airconditioning met vier klimaatzones, wordt hij ook voorzien van een touchscreen voor de achterpassagiers. Hiermee zijn zowel airco- als infotainmentfuncties te bedienen.

De achterbank van de nieuwe Panamera is in drie delen (40/20/40) neer te klappen. Hierdoor kan de bagageruimte variëren van 495 tot 1.304 liter.

Nieuwe V6- en V8-motoren

De Porsche Panamera is leverbaar met drie nieuwe motoren. Allereerst de Panamera Turbo, deze heeft een 550 pk sterke 4.0 liter V8 biturbo-benzinemotor. Ten opzichte van zijn voorganger heeft deze krachtbron 30 pk meer vermogen. De nieuwe Panamera Turbo accelereert van 0-100 km/h in 3,8 seconden (3,6 sec. met Sport Chrono-pakket) en haalt een topsnelheid van 306 km/h. Het gemiddelde brandstofverbruik varieert van 9,3-9,4 liter/100 km (CO2-uitstoot: 212-214 g/km). Daarmee is ‘ie tot wel 1,1 liter/100 km zuiniger dan de vorige generatie.

De Panamera 4S heeft een 440 pk sterke 2.9 liter V6 biturbo-benzinemotor. Vergeleken met zijn voorganger heeft deze krachtbron 20 pk meer vermogen. Accelereren van 0-100 km/h doet hij in 4,4 seconden (4,2 sec. met Sport Chrono-pakket) en zijn topsnelheid ligt op 289 km/h. De gemiddelde brandstofconsumptie, afhankelijk van de uitvoering, ligt op 8,1-8,2 liter/100 km (CO2-uitstoot: 184-186 g/km). Vergeleken met de eerste generatie Panamera 4S is het nieuwe model tot 1,0 liter/100 km zuiniger.

De nieuwe Panamera 4S Diesel is voor het eerst ook leverbaar met de combinatie V8-dieselmotor en vierwielaandrijving. De V8-krachtbron is 422 pk sterk, wat de krachtigste diesel is die het Duitse automerk ooit leverde. De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/h gaat in 4,5 seconden (4,3 sec. met Sport Chrono-pakket) en zijn topsnelheid ligt op 285 km/h. Het gemiddelde brandstofverbruik van de Panamera 4S Diesel komt uit op 6,7-6,8 liter/100 km (CO2-uitstoot: 176-178 g/km).

Assistentiesystemen van de nieuwste generatie

De nieuwe Panamera is standaard, of optioneel (te) voorzien van diverse assistentiesystemen. Een belangrijk nieuw systeem is de nachtzichtassistent. Deze gebruikt een infrarood-/warmtecamera om mensen en grote dieren te detecteren. Op het display worden ze vervolgens met kleur gemarkeerd. Als de Panamera ook is voorzien van de LED-matrix koplampen met 84 lichtpunten, worden voetgangers die zich buiten het bereik van het dimlicht bevinden al kort uitgelicht, waardoor de bestuurder nog sneller kan reageren. Zo draagt de nachtzichtassistent ook bij aan het voorkomen van gevaarlijke situaties. Het nieuwe Porsche InnoDrive met adaptieve cruise control kijkt ook ver vooruit. Op basis van navigatie-gegevens en signalen van radar- en videosensors, berekent en activeert dit systeem de optimale acceleratie- en remwaarden, en de juiste versnellingen voor de volgende drie kilometer. Op deze manier neemt de elektronische co-piloot automatisch bochten en hellingen. Daarbij wordt de ter plekke geldende snelheidslimiet altijd in acht genomen.

De Panamera is leverbaar met opties zoals o.a. een panoramisch kanteldak, massagestoelen, ambienteverlichting en een 3D-audiosysteem van Burmester.

Alle vanafprijzen op een rij

Benzine

Panamera 4S: € 133.800,-

Panamera Turbo: € 187.900,-

Diesel

Panamera 4S Diesel: € 143.400,-

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Categorieën