Op 9 februari 1989 verraste Mazda vriend en vijand met de wereldpremière van de Mazda MX-5. Daar waar de Britten heer en meester waren in het segment van de roadster, was het Mazda dat het stokje overnam. Ook omdat ze in Engeland niet helemaal wakker waren trouwens. Sinds de introductie bleek de Mazda MX-5 een ware hit. Ook nu nog, want na 35 jaar is de Mazda MX-5 ND nog gewoon te bestellen!

Meerdere namen, veel succes

De Mazda MX-5 is in die 35 jaar uiteraard voorzien van verschillende updates, facelifts en uitvoeringen. Mazda zelf spreekt officieel over de generaties NA, NB, NC en tegenwoordig de Mazda MX-5 ND. Al deze generaties bleken niet zonder succes. Al in 2016 kon Mazda melden dat de teller van 1 miljoen stuks was gepasseerd. In de tussentijd heeft de teller niet stilgestaan. Op dit moment is de Mazda MX-5 namelijk wel 1.256.745 keer verkocht! Ondanks dat de auto wereldwijd wordt verkocht, is het niet zo dat deze overal dezelfde naam heeft. Hier in Europa hanteren we inderdaad de naam Mazda MX-5. In Noord-Amerika heeft de auto echter een andere naam: Mazda Miata. De Amerikanen hebben hier overigens een leuke uitspraak bij, wanneer iemand zoekt naar een sportieve auto: “Miata Is Always The Answer”. Oftewel de MX-5 is altijd het juiste antwoord. In Japan heet dit model overigens simpel de Mazda Roadster (eerder nog Eunos Roadster).

Mazda MX-5 2023

Mazda deelt cadeautjes uit op eigen verjaardag

Normaal is het zo dat de jarige cadeautjes, maar niet in dit geval. Voor de 35e verjaardag van de MX-5 heeft Mazda namelijk nieuwe updates uitgebracht. Zo zijn er vernieuwde voor- en achterlichten en een nieuw infotainmentsysteem dat makkelijker zou moeten communiceren met de telefoon. Daarnaast is er een nieuwe Track Mode. Volgens Mazda moet dit de rij-ervaring naar een hoger niveau tillen door middel van Kinematic Posture Control (KPC), dat extra stabiliteit in de bochten zou moeten bieden. Een asymmetrisch sperdifferentieel is vanaf nu eveneens standaard, helaas wel enkel op de 184 pk uitvoering. De Mazda MX-5 2024 is nog steeds verkrijgbaar als klassieke softtop en als RF, met hardtop. Prijzen starten bij €43.290 voor de softtop en de MX-5 RF start bij €45.790. Uiteraard zijn onze Belgische buren goedkoper uit, daar starten de prijzen bij €31.790 en €34.290.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *