In het eerste half jaar van 2022 zijn er bijna 6 procent minder auto’s verkocht dan in de eerste zes maanden van 2021. Totaal zijn er afgelopen zes maanden 153.708 nieuwe auto’s op kenteken gezet. In dezelfde periode vorig jaar waren dit er nog 162.762. Om precies te zijn is dat 5,6% minder. Kijken we specifiek naar afgelopen maand, dan zien we daling van bijna 9% ten opzichte van juni 2021. Afgelopen maand zijn er 30.012 auto’s op kenteken gezet, tegenover de 32.937 van juni 2021.

Ook wij waren weg van Kia in onze rijtest van de EV6

Corona

Het is niet zo dat mensen simpelweg de autodealer niet meer bezoeken. De meeste dealers geven aan flink gevulde orderboeken te hebben, maar juist te maken hebben met zeer lange levertijden. In de Aziatische landen, waar veel componenten van auto’s gemaakt worden, steekt Corona nog regelmatig de kop op. Dit zorgt ervoor dat er soms weer complete gebieden of steden in lockdown gaan, zoals laatst ook in Shanghai. Gevolg is dat fabrieken in die periode simpelweg gesloten worden, of op een zeer laag pitje doordraaien. Daarnaast is het nog steeds zo dat door de aantrekkende economie wereldwijd de logistieke processen in het nauw komen.

Hopelijk voor Volkswagen zet de ID.buzz zoden aan de dijk

Waar is Volkswagen?

Kijken we naar de cijfers van de eerste zes maanden dit jaar, dan zien we dat Kia zeer goede zaken doet. In totaal verkochten zij 14.346 auto’s afgelopen 6 maanden, wat neerkomt op een marktaandeel van bijna 10%!. Op de tweede plek en op ruime afstand vinden we Peugeot met 12.155 verkopen en een marktaandeel van bijna 8%. De top drie wordt compleet gemaakt door Toyota met 11.686 verkopen en 7,5% marktaandeel. Opvallend is dus dat Volkswagen tot nu toe niet in de top drie weet te komen. Wel staan zij op de vierde plaats. De top vijf wordt compleet gemaakt door BMW.

De twee broertjes doen het goed bij het Nederlandse publiek!

De twee van Peugeot

Het best verkochte model in de eerste zes maanden is de Peugeot 208. Peugeot heeft zelfs twee auto’s in de top vijf, met de 2008 op de vierde positie. Kia doet echter ook goede zaken met de tweede en derde positie, respectievelijk voor de Niro en de Picanto. De ook door ons geteste Volvo XC40 maakt de top 5 compleet.

Peugeot loopt in

De cijfers van afgelopen juni pakken eveneens goed uit voor Peugeot. Zij zijn met 3254 verkopen niet alleen het best verkochte merk, met 1508 keer de 208 hebben de Fransen ook het best verkochte model in handen! Peugeot’s 2008 staat daarnaast ook nog eens op de derde plek. Kia volgt met 2503 verkopen op de tweede plaats, ook al keert geen van hun modellen terug in de top vijf. Toyota maakt de top drie compleet met 2304 verkopen. Zij hebben de Aygo X ook nog eens in de top vijf van best verkochte modellen staan. Ondanks dat Opel nergens terug te vinden is in de top drie, bleek juni wel een goede maand voor de Corsa. Met 1034 stuks, noteert het Duitse bedrijf de tweede plaats.

Peugeot 9X8 in the rain
Nee deze is niet te koop
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *