Audi International Engine of the Year Award 2017

De 2.5 liter TSFI vijfcilinder benzinemotor van Audi heeft voor het achtste jaar op rij de International Engine of the Year Award gewonnen in de categorie 2.0/2.5 liter. In totaal was dit alweer de 13e prijs voor de Duitste autofabrikant op het jaarlijkse evenement.

‘Nostalgische’ motor gaat vooruit

De internationale jury bestaande uit 65 journalisten, was met name te spreken over de unieke sound van de vijfcilinder-motor, die men vooral deed denken aan de Groep B-rallymotor uit de jaren ’80. De huidige vijfcilinder is 26 kg lichter dan zijn voorganger. Dit komt doordat er nu gebruik wordt gemaakt van een lichtmetalen carter. Dankzij het lagere gewicht van de krachtbron is de gewichtsverdeling verder verbeterd, wat zich vertaalt in nog betere rij-eigenschappen.

Krachtigste motor

Het maximale vermogen van de vijfcilinder-krachtbron bedraagt 400 pk, en heeft een koppel van 400 Nm. Met de zojuist genoemde cijfers, is dit de krachtigste vijfcilinder op deze aardbol. De 2.5 liter TFSI is leverbaar in de Audi TT RS Coupé, TT RS Roadster, RS 3 Limousine en RS 3 Sportback. Het laatstgenoemde model sprint vanuit stilstand naar 100 km/h in 4,1 seconden, terwijl zijn topsnelheid op 250 km/h ligt.

Categorieën