Audi RS 3 Sportback 2017

Audi heeft vanochtend de vernieuwde RS 3 Sportback aan de wereld voorgesteld. Op digitale wijze wel te verstaan; op de Autosalon van Genève is hij in het echt te bewonderen. De voorverkoop is dit voorjaar, terwijl de marktintroductie staat gepland voor augustus.

33 pk meer power

Door diverse aanpassingen aan de 2.5 liter TFSI vijfcilinder, is het momenteel de krachtigste motor in zijn soort. Hoewel het vermogen in eerste instantie 367 pk bedroeg, is dat nu toegenomen tot 400 paardenkrachten (+33 pk). Bovendien is ‘ie 26 kilogram lichter als voorheen, dankzij het aluminium cilinderblok. Deze gewichtsvermindering komt uiteraard de prestaties ten goede.

De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/h verloopt in slechts 4,1 seconden. Het maximumkoppel van 480 Nm is verantwoordelijk voor deze snelle sprint. Tevens is de RS 3 Sportback in staat, om een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/h te bereiken. Desgewenst is dit te verhogen naar 280 km/h.

Het gemiddelde brandstofverbruik komt uit op 8,3 liter/100 km, dat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 189 g/km.

Zeventrapsautomaat

Het (extra) vermogen moet natuurlijk op de best mogelijke manier overgebracht worden op de weg. Daar zorgen de zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling en quattro-vierwielaandrijving voor. Daarnaast voorziet Audi de RS 3 Sportback optioneel van een RS-sportonderstel, met keuze uit drie standen (Comfort, Auto en Dynamic).

Herzien design

Niet alleen onderhuids zijn aanpassingen doorgevoerd, ook het uiterlijk is weer up-to-date. De RS 3 Sportback heeft nieuwe LED-koplampen (Matrix LED-verlichting optioneel) en bumpers, die over grotere luchtinlaten beschikken. Aan de achterzijde zien we een dakspoiler, diffuser en een dubbel uitlaatsierstuk. Hieruit klinkt overigens Audi’s typische vijfcilinder-sound.

Categorieën