Børning 3

Leuke autofilms zijn schaars tegenwoordig. De films uit de Fast & Furious-reeks worden steeds extremer en draaien vooral om grote explosies en vergezochte avonturen. Om auto’s draaien ze nauwelijks meer. Gelukkig kun je op Netflix nu kijken naar Børning 3: Asphalt Burning.

Compleet gestoord

Nadat zijn bruid is weggerend van de bruiloft, kan racer Roy Gundersen zijn relatie alleen nog redden door een race te winnen op de Nürburgring. Dit bizarre uitgangspunt is slechts de start van deze knotsgekke Noorse comedie. Wat volgt is een rit van Noorwegen, via Zweden en Denemarken, naar de beroemde Ring in Duitsland.

Op de Nürburgring

Gaandeweg ontsporen de zaken steeds verder. Meerdere mannen die Roy heten, een sluwe Duitse coureur en een beroemde Noorse zangeres maken van de tocht een ingewikkelde en vooral verwarrende onderneming. Terwijl Roy zich mentaal voorbereid op een strijd met de snelle TechArt Porsche, laat zijn gele Ford Mustang uit 1967 hem ook nog in de steek.

Het eindigt in een sleutelpartij op een aanhanger achter een lijkwagen op de Duitse snelweg, achtervolgt door duistere types uit Hamburg, een gestoorde buschauffeur en de Duitse politie. Maar zelfs een lijk houdt Roy er niet van om in volle vaart naar het circuit te snellen, om daar de strijd aan te gaan voor zijn geliefde Sylvia.

Borning 3

Traditie

De Børning-trilogie, waarvan Asphalt Burning het laatste deel van is, begon als parodie op de Fast & Furious films. In zekere zin heeft Asphalt Burning het origineel ingehaald. Voor de echte autoliefhebber is er hier veel meer te halen dan in de laatste Fast & Furious. Al eerder zagen we dat Netflix een neus heeft voor auto’s, iets dat ze wederom bewijzen door deze Noorse film aan te bieden.

Verwacht natuurlijk geen briljante verhaallijn of ver uitgewerkte personages. Asphalt Burning is er vooral om achterover hangend op de bank, met een drankje erbij, even lekker te kijken naar toffe auto’s. En natuurlijk om hartelijk te lachen. De film past feilloos in de traditie die iconische films als de Cannonball Run en Smokey & the Bandit ooit zijn begonnen.

Het is knap hoe in de film de verschillende talen als extra komisch element wordt ingezet. Er wordt Noors gesproken, net zoals Zweeds en Duits. De overkoepelende taal is Engels, maar ook hier werken de verschillende accenten op de lachspieren. Het laat zien dat dit soort films echt niet allemaal uit Amerika hoeven te komen. Bovendien overstijgt de liefde voor mooie auto’s elke grens.

Drag race

Auto’s, auto’s, auto’s

Voor elke autoliefhebber is Asphalt Burning op Netflix een lust voor het oog. Ondanks dat Noorwegen voorop loopt met elektrisch rijden is er nauwelijks een elektrische auto te bekennen. De in Scandinavië enorme ‘scene’ rond Amerikaanse auto’s is wel rijkelijk vertegenwoordigd. Dit varieert van Roy’s eigen gele Mustang tot een enorme Cadillac lijkwagen en een echte ‘rat rod’.

Maar het is niet alleen Amerikaans blik dat het beeldscherm siert. De JDM-cultuur wordt vertegenwoordigd door meerdere modellen van Toyota, van een klassieke Cressida tot de nieuwste Supra. In de eerste helft van de film, als deze zich nog in Noorwegen afspeelt, moet je ook zeker op auto’s in de achtergrond letten. Heel wat leuke auto’s, van een Focus ST en Skyline tot klassieke Scania vrachtwagens zijn hier verstopt in beeld.

Zese are ze bad guys

Kijk Børning 3: Asphalt Burning op Netflix

Heb je niks met auto’s, dan is dit niet de film voor jou. Zoek je diepgang? Ga lekker wat anders kijken. Smacht je echter naar het geluid van een brullende V8 of piepende bandjes? Typ dan Asphalt Burning eens in op Netflix en geniet ouderwets van ongecompliceerde autohumor.

Kijk hieronder de trailer. Wedden dat je de film nu ook wil zien?

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *