Alpine A110 2017

Op 87ste editie van de Autosalon van Genève is Alpine officieel teruggekeerd. Het iconische sportwagenmerk benadrukt dit met de komst van een nieuwe A110. Eind 2017 is hij in Nederland leverbaar, net als in andere Europese landen. Volgend jaar volgen het Verenigd Koninkrijk en Japan.

Nu écht terug

Na talloze teasers en mysterieuze verwoordingen, is Alpine eindelijk écht wedergeboren. Met de A110 heeft het Franse merk weer een compacte sportwagen in huis die zich, als het aan Alpine ligt, zowel in het verkeer als op het circuit thuis voelt. Dat statement laten we voorlopig in het midden.

Licht: veel aluminiumgebruik

De A110 is geheel uit aluminium opgetrokken. Zo zijn de carrosserie en het chassis van dit materiaal gemaakt, waardoor de auto iets meer dan 1.000 kilogram weegt (1.080 kg om precies te zijn). De afmetingen zijn als volgt: 4.178 mm (lengte), 1.798 mm (breedte) en 1.252 mm (hoogte).

Vanaf begin af aan gelooft Alpine in een A110 zonder spoiler. Volgens de fabrikant zorgt de diffuser, in combinatie met een vlakke bodem, voor een lage luchtweerstand en ruim voldoende downforce. De luchtinlaten aan de voorzijde dragen eveneens bij aan de lage Cw-waarde van 0,32.

Elektronisch begrensd

Onder de kap vinden we een 252 pk sterke 1.8 liter viercilinder turbomotor, die prima uit de voeten kan met het lage voertuiggewicht. Met 320 Nm aan maximumkoppel duurt de acceleratie van 0 naar 100 km/h maar 4,5 seconden. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h.

Alpine koos voor diverse onderdelenleveranciers. Enkele voorbeelden zijn de zeventrapsautomaat van Getrag, aluminium remklauwen van Brembo en kuipstoelen van Sabelt (13,1 kg per stuk).

Première Edition: 1.955 stuks

Het Franse Alpine start de verkoop met de Première Edition. Hiervan worden 1.955 stuks gebouwd, die intussen allemaal zijn vergeven. De uitrusting van de Première Edition omvat o.a. gesmede 18 inch aluminium wielen, de exterieurkleur Blue Alpine, Noir Profond of Blanc Solaire, een serienummer-badge en carbon fiber-interieuraccenten. 

Details omtrent de reguliere uitvoeringen worden later bekendgemaakt. Halverwege dit jaar verwachten we tevens de Nederlandse prijzen.

Categorieën