nieuwe Seat Leon

Volgens Seat is de nieuwe Leon een auto die de concurrentie wakker schudt. Met een geheel nieuw ontwerp, een keur aan verschillende aandrijfvormen en een verbeterde connectiviteit is de vierde generatie Leon in ieder geval helemaal klaar voor de toekomst.

Verlicht

Volgens Seat is de nieuwe Leon een perfecte mix van scherpe en ronde lijnen. Of dit zo is, valt te bezien, maar hij ziet er in ieder geval aantrekkelijk uit. Hij is verkrijgbaar als hatchback of als stationwagon. De nieuwe Leon is iets langer dan zijn voorganger, maar iets smaller en lager.  De koplampen zijn ver naar achter geplaatst voor een agressiever uiterlijk. Seat is erg enthousiast over deze nieuwe lampen: geheel LED met 22 LEDjes per lamp.

2020 Seat Leon

Aan de achterkant valt het over de hele breedte doorlopend achterlicht op: heel mooi, alleen jammer dat er tegenwoordig geen Duitse auto zonder dit element op de markt komt. Het is alsof je een mooi kledingstuk koopt bij die ene winkel, en dan blijkt dat heel het bedrijf daar zijn kleding heeft gekocht: het speciale is er al snel vanaf.

Heel bijzonder is dat de auto bij het ontgrendelen van de auto het woord “hola!” op de grond projecteert. Deze hartelijke begroeting is een verwijzing naar het feit dat de Leon in Spanje ontwikkeld is en gebouwd wordt. Onderhuids is het natuurlijk een Duitse auto, maar we zien wel vaker dat Duitse fabrikanten blijven verwijzen naar de buitenlandse oorsprong van hun merken.

2020 Seat Leon

Verbonden

Het geheel nieuwe interieur van de Seat Leon wordt gedomineerd door een groot scherm van 8,25 of 10,1 inch dat op de middenconsole geplakt is. Het is door middel van aanraken, stem of handbewegingen te bedienen. Het aantal fysieke knoppen is beperkt. Achter het stuur prijkt een scherm van 10,25 inch, dat geheel naar eigen smaak ingericht kan worden.

De Seat Leon is tevens altijd online. Voortdurend heeft hij verbinding met de cloud (oftewel een computer ergens op de wereld) om informatie uit te wisselen, zoals verkeersinformatie en noodsignalen. In de toekomst zal ook de software op afstand geüpdate worden. Met de speciale app zijn verschillende functies vanaf de smartphone te bedienen. Uiteraard is alles aan boord om smartphones draadloos te verbinden, ook draadloos opladen kan in de nieuwe Leon.

2020 Seat Leon Tourer

Veilig

De veiligste Seat ooit, zo noemt Seat de nieuwe Leon. Hij is uitgerust met tal van veiligheidsvoorzieningen: zoals predictive adaptive cruise control, dodehoek-detectie en uitparkeerassistent. Het onderstel kan worden afgestemd op de omstandigheden en leert van het rijgedrag van de bestuurder. Dit maakt hem veilig en dynamisch. In het interieur werkt speciale verlichting samen met de veiligheidssystemen, zodat de bestuurder bij gevaar optisch gewaarschuwd wordt.

De Seat Leon biedt tal van motoren, zodat er voor iedereen wat wils is. Er zijn vier benzine-opties: je kunt kiezen voor de 1-liter drie-cilinder turbo TSI van 90 of 110pk, of voor de 1,5-liter viercilinder TSI met 130 of 150pk. Ouderwets dieselen kan ook met de 2-liter TDI van 115pk (met handbak) of 150pk (met automaat).

Seat Leon eHybrid

Daarnaast is de Leon ook leverbaar als mild hybrid, waarbij de benzinemotoren worden geleverd als eTSI. Remenergie wordt hierbij omgezet in elektriciteit om het verbruik te drukken. De Seat Leon eHybrid plug-in hybride gaat nog een tandje verder: hierbij wordt een 1.4-liter benzinemotor geholpen door een elektromotor om een totaal vermogen van 204pk te bereiken. Deze Leon kan tot zo’n 60 kilometer puur elektrisch rijden. De hybride Leons zijn uitsluitend te krijgen met een DSG-automaat.

De nieuwe Seat Leon staat in het tweede kwartaal van 2020 bij de dealers in drie uitvoeringen. Prijzen worden later bekend gemaakt.

Categorieën