
Tussen 2021 en eind 2024 konden ondernemers gebruikmaken van de zogeheten SEBA-regeling, waardoor je volledig uitstootvrije bedrijfsauto’s met maximaal 5.000 euro korting kon aanschaffen. Nu deze subsidieregeling is verstreken, lijkt de overstap naar een elektrische bedrijfsauto minder aantrekkelijk te worden. Toch blijven een aantal tegemoetkomingen bestaan en zorgen aangescherpte milieuregels in sommige plaatsen ervoor dat een elektrische bedrijfsauto alsnog een slimme investering is.
Alle subsidieregelingen voor elektrische bedrijfsauto’s op een rij
Wees niet (te veel) getreurd. Hoewel je geen gebruik meer kunt maken van de SEBA subsidieregeling, zijn er wel nog een aantal andere voordelen van kracht bij het aanschaffen van je elektrische bedrijfsauto. Van deze regelingen kunnen zowel bedrijven als ZZP’ers gebruikmaken.
- Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurig afschrijving milieu-investerngen (Vamil):
Met deze regelingen krijg je fiscale voordelen wanneer je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals een bedrijfsvoertuig, mits deze op de milieulijst staat.
- Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB):
Hoewel elektrische auto’s tot eind 2024 helemaal geen wegenbelasting betaalden, is dit bedrag in 2025 nog steeds aanzienlijk lager dan voor auto’s die op fossiele brandstof rijden. Dit jaar betaal je met een elektrisch voertuig slechts 25% van de totale wegenbelasting. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewicht van het voertuig, kun je de wegenbelasting berekenen.
- Lage bijtelling:
Wanneer je jouw zakelijke elektrische voertuig ook privé gebruikt is de bijtelling voor elektrische auto’s bij de bijtelling over de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde 17% in 2025. Vergeleken met fossiele brandstofauto’s is dat een stuk goedkoper. Dit ligt bij 22%.
- Vrijstelling van belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM):
Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer legt uit wat de voordelen zijn: “BPM betaal je eenmalig bij je aankoop, ook als particulier. Bij het vaststellen van het BPM-bedrag gaan ze uit van de nieuwwaarde. De hoogte van de bpm wordt gebaseerd op de CO2-uitstoot van je auto. Hoe schoner je auto, hoe minder bpm je betaalt. Als je een zakelijke autoverzekering aanvraagt, kun je de BPM terugvragen bij de Belastingdienst.”
- Lokale subsidies:
Afhankelijk van jouw woonplaats, bieden lokale subsidies ook voordelen voor zakelijke elektrische voertuigen, zoals gratis parkeervergunningen of het gebruik van de busstrook.Bezoek de website van jouw lokale overheid om te weten welke subsidies er bij jou in de buurt gelden.
Ook goed om te weten: Gemeenten scherpen hun milieuregels steeds meer aan. Dit betekent dat het lastiger wordt om met je niet-elektrische bedrijfsauto bepaalde plekken te bereiken. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Een zeer belangrijke aanleiding dus om voor een elektrische bedrijfswagen te kiezen.
Zakelijke autoverzekering voor elektrische bedrijfswagens
De premie op een elektrische bedrijfsauto heeft een groot effect op je kosten. Als ondernemer heb je een zakelijke autoverzekering nodig. Deze is vaak duurder dan een particuliere verzekering omdat je bij zakelijk gebruik meer kilometers aflegt of omdat het voertuig soms meerdere bestuurders heeft. Je kunt makkelijk je zakelijke autoverzekering vergelijken om erachter te komen welke verzekering het beste bij je past.
Zo kun je ervoor kiezen om btw te verrekenen. Je betaalt dan een lagere premie, omdat de verzekeraar ook de schade exclusief btw uitbetaalt. Je kunt bij een zakelijke autoverzekering ook kiezen voor verschillende dekkingen zoals WA, beperkt casco (WA+) of volledig casco (allrisk).