Een Toyota CH-R Hybrid

Gister was het even feest bij Toyota. Toen werd namelijk de drie miljoenste hybride in Europa afgeleverd. De sleutels van de Corolla werden overhandigd door de CEO van Toyota Spanje. 

De klant koos voor de Corolla om de lage CO2-uitstoot van de auto. Met een meer vervuilende auto mag je steden als Barcelona en Madrid niet meer in. Lastig wanneer je in een van de steden woont of werkt.

Zijaanzicht van de Toyota Corolla Hybrid
De drie miljoenste hybride Toyota in Europa

Het begon allemaal in 1997

Al in 1997 kwam Toyota met hun eerste hybride. Dat was de eerste generatie Prius. In eerste instantie werd de Prius alleen in Japan verkocht. Drie jaar later, in 2000, werd de Prius geïntroduceerd in Europa. 

Ondertussen is de Prius al lang niet meer het enige hybride model. Ook de Corolla, Yaris, CH-R, RAV4 en Camry beschikken over een hybride aandrijflijn. Volgend jaar komt daar de Yaris Cross nog bij. 

Toyota schoonste automerk van Europa*

De regels omtrent uitstoot worden steeds strenger. De CO2-uitstoot moet omlaag. Dit jaar en volgend jaar moeten auto’s gemiddeld 95 gram of minder CO2 per kilometer uitstoten. Kom je hoger uit, dan volgen er forse boetes. 

De Toyota RAV4 Hybrid
De Toyota RAV4 Hybrid is lief voor de natuur

Toyota is er bijna. In 2019 stootte een Toyota gemiddeld 97,5 gram CO2 uit. Daarmee zijn ze het schoonste automerk in Europa. Citroën staat met 106,5 gram op de tweede plaats. Peugeot sluit de top drie met een gemiddelde uitstoot van 108,2 gram.

* De lijst bestaat uit de 20 meest verkochte merken. Het is dus mogelijk dat een minder succesvol merk nog minder uistoot.

Helemaal onderaan de lijst vinden we Mercedes, met een gemiddelde van 140,9 gram. Op zich niet zo verwonderlijk. Mercedes verkoopt relatief veel grote en zware auto’s. Vaak met grote motoren. 

Tegenstrijdigheid

Auto’s worden steeds schoner, maar we kopen ook steeds zwaardere auto’s. En die zijn juist weer onnodig vervuilend. De zogenaamde SUV of crossover is al jarenlang ongekend populair. 

De Toyota Yaris Cross Hybrid
De Toyota Yaris Cross Hybrid komt volgend jaar

Maar die auto’s worden niet gekocht voor de extra ruimte. Die hebben ze meestal namelijk niet. Zo is een Toyota CH-R niet ruimer dan een Corolla. Maar hij is wel zwaarder en stoot meer CO2 uit.

Gelukkig komen er steeds meer volledig elektrische SUV’s op de markt. De perfecte combinatie voor wie graag hoger zit.

Categorieën