Suzuki Jimny

Enkele weken geleden gaven wij een redactiekeuze van de Kia e-Soul, Maartens favoriete discokubus. Dit keer gaan wij echter op zoek naar een alternatief voor de zeer bijzondere Suzuki Jimny. Een auto die wij allemaal leuk vinden, maar wel net te duur om er zelf één te gaan kopen. Daarom hebben wij ons een doel gesteld; een tweedehands Jimny alternatief voor maximaal € 15.000,-

Danny – Mitsubishi Pajero

Mitsubishi Pajero, onder een hoek
ideaal voor de hedendaagse woonwijk

De 3-deurs terreinwagen zoals de Jimny is een auto die nagenoeg niet meer bestaat. Dit is zeer spijtig te noemen want enkele bijzondere namen zijn hiermee groot geworden. De Mitsubishi Pajero bijvoorbeeld! In 2009 is er van dit Dakar-icoon gewoon nog een 3-deurs-versie te koop, compleet met nummerbord op het reservewiel. De Pajero gaat echter nog een stap verder dan de Jimny: door high en low-range vierwielaandrijving aan te bieden en een sperdifferentieel. Dit in combinatie met de eveneens iconische vorm van de Pajero maakt het een perfect alternatief voor de Jimny.

Joeri – Jeep Wrangler

Jeep Rubicon, watersplash, gele auto door water
Ideaal voor het Hollandse weer

Mijn alternatief voor de Suzuki Jimny is de Jeep Wranger. Een naam die zo populair is geworden, dat hij synoniem staat voor een terreinwagen ongeacht welk merk. Zijn herkenbare uiterlijk dankt hij aan de oer Willy’s Jeep, de CJ serie. Bekend geworden in de Tweede Wereldoorlog en sindsdien zie je zijn zeven-spijlige grille met ronde koplampen bij elke modelwisseling terug. Tegenwoordig verkrijgbaar met 2.0 benzine- of 2.2 dieselmotor. Maar eigenlijk moet je de 4 liter 6-cilinder hebben. Met 167 pk niet groots in vermogen, maar wel in rijplezier.

Ps. Houdt wel de benzinepompen in de gaten…

Merijn – Volvo XC60

Volvo XC60
Ideaal voor naar het voetbalveld

Waar de Jimny eigenlijk een doorontwikkelde terreinauto is, ligt de focus van de vorige generatie Volvo XC60 op comfort en luxe. Persoonlijk spreekt mij het design van de Volvo XC60 mij wat meer aan. Hoewel de Jimmy het waarschijnlijk beter zal doen in het terrein, hebben we daar in Nederland weinig aan. Van deze wat chiquere SUV staan er onder de € 15.000,- niet veel te koop wanneer je de zoektocht beperkt tot benzine. Diesels worden daarentegen wel weer genoeg aangeboden. Maar nu de toekomst van de diesel onzeker is, moet je jezelf afvragen of dat een verstandige keuze zou zijn…

Freek – Dodge RAM 1500

Blauwe auto, Dodge Ram
Ideaal als discrete klusbus

Als liefhebber van brullende achtcilinders, grote pickups en Amerikaanse dikdoenerij, is de Dodge RAM 1500 mijn alternatief voor de Suzuki Jimny. Met deze auto geef je andere weggebruikers nog altijd het nakijken en dankzij de vierwielaandrijving staat hij ook offroad zijn mannetje. Voor minder dan € 15.000,- vind je een prachtig exemplaar uit 2009, inclusief een enorme laadbak en een 5,7-liter V8 met 396 pk. De afwerking is wellicht niet zo goed als we van zijn Europese concurrenten gewend zijn, maar dat is juist de charme van de Dodge RAM 1500. En ben je ondernemer? Dan is deze pick-up bovendien fiscaal aantrekkelijk, na installatie van een LPG-tank natuurlijk!

Maarten – Volvo L3314C Laplander

Ideaal voor… bijna alles eigenlijk.

Uiteraard dragen mijn collega’s goede alternatieven aan voor de Suzuki Jimny, maar het kan beter. Wat is er nu meer die-hard dan een offroad Volvo ontworpen voor het Zweedse leger? Jazeker: de Volvo Laplander. Een terreinwagen die werkelijk nergens voor terugdeinst, die veel meer kan meenemen dan de andere auto’s in dit artikel en met Zweedse degelijkheid. Kijk naar dat uiterlijk: iedereen neemt je serieus als je daarmee de modder induikt. Okay, met 75pk uit de 1,8-liter benzinemotor en een gewicht van bijna 2 ton ga je niet hard, maar je maakt wel een statement! En dat allemaal zonder wegenbelasting!