Tesla Model S

Hoewel we dagelijks horen over CO2 uitstoot, klimaatverandering en dat het belangrijk is dat we allemaal in een elektrische auto gaan rijden, kosten deze echter nog steeds een aardige som geld. Logisch dus dat zo’n prijskaartje veel mensen afschrikt. Heb jij er ook geen trek in om voor je auto vier keer een modaal jaarsalaris neer te tellen? Dan is een tweedehands Tesla misschien wel de juiste keuze voor je. Daarom gaan we je in dit artikel vertellen waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla gaat kopen.

Staat van de accu

Als je een tweedehands Tesla gaat kopen, is één van de eerste punten waar je op moet letten de staat van de accu. In een elektrische auto is dit natuurlijk het belangrijkste onderdeel. Een goede accu is bepalend voor hoe ver je kunt rijden voordat er opnieuw opgeladen moet worden. Wees je er hierbij van bewust dat accu’s van elektrische auto’s degraderen zoals dat heet. Je kunt het vergelijken met je smartphone waarbij na twee jaar ook de accu wat minder wordt. Je kunt dan dus minder lang voort met je opgeladen accu dat toen je deze net had. Hetzelfde geldt voor de accu van een elektrische auto, in dit geval dus de Tesla. Na onderzoek is gebleken dat Tesla Accu’s na 5 jaar nog tussen de 80 en 97 procent van de originele accucapaciteit over hebben, waarbij het merendeel zelfs boven de 90 procent zit. Hoewel dit natuurlijk heel goed klinkt, is het toch verstandig om na te gaan hoe de staat van de accu van de Tesla die je op het oog hebt is.

Actieradius

Het bovenstaande brengt on meteen bij het volgende punt: de actieradius. Ben jij namelijk van plan om met je “nieuwe” tweedehands Tesla lange afstanden en naar het buitenland te rijden, dan is het fijn om te weten wat de actieradius van de auto is. Niets is zo irritant om last te krijgen van “actieradiusstress”, wat niets anders is dan je met samengeknepen billen afvragen of je het volgende laadpunt nog wel haalt als de batterij bijna leeg is. Het is dus verstandig om een lange proefrit af te dwingen bij aankoop zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan.

Laadmogelijkheden van de tweedehands Tesla

De laadmogelijkheden van een tweedehands Tesla zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeker niet onbelangrijk. We zullen uitleggen waarom. Rij je zo nu en dan wat langere afstanden dan kan dat natuurlijk elektrisch maar zal je onderweg moeten snelladen. Die functie moet je tweedehands Tesla dan wel hebben, dat was een aantal jaar terug nog minder vanzelfsprekend dan tegenwoordig. Daar komt bij dat Tesla een aantal jaar geleden de auto’s verkocht met een gratis laden pakket. Deze aanbiedingen zijn echter door de jaren heen veranderd en het is maar de vraag of dit pakket automatisch overgaat op de nieuwe eigenaar. Ga dit dus zeker even na voordat je je handtekening onder het koopcontract zet.

Eventuele op handen zijnde reparaties

Tot slot kan het natuurlijk zijn dat er bij een tweedehands Tesla reparaties aan zitten te komen. Iedere auto slijt met de jaren en daar is Tesla helaas geen uitzondering op. Zo kan het zijn dat de deurgrepen (die bij aanraking uit horen te schuiven) gebreken vertonen omdat er in het verleden te hard aan getrokken is. De ruitensproeierpomp en de bandenspanningssensor zijn daarnaast ook bekende euvels bij een tweedehands Tesla. Wil je dus niet voor vervelende (en vaak prijzige) verassingen komen te staan nadat je je “nieuwe” tweedehands Tesla hebt aangekocht? Let hier dan altijd even extra op.

Tesla financieren als particulier

Een elektrische auto financieren verschilt niet van een auto met een brandstofmotor. Het belangrijkste is nog steeds spaargeld, maar als dit onvoldoende is dan kan je geld lenen. Een Tesla particulier financieren met een autolening behoort dus ook tot de mogelijkheden. 

Sluit je een lening af voor je Tesla, dan moet je goed opletten op de leenvorm. Het is belangrijk dat de rente en looptijd van deze lening vast staan. Een persoonlijke lening is dus een verantwoorde lening voor je Tesla. Op die manier weet je exact wat de auto gaat kosten en wanneer deze afbetaald. Let ook goed op de extra aflos mogelijkheden. Kan je boetevrij extra aflossen, dan kan je jouw Tesla sneller afbetalen en kan je kosten besparen op je lening. 

Tesla financieren met overwaarde? Niet doen!

Overweeg je jouw Tesla te financieren met overwaarde? Doe dit niet! De reden is simpel; de looptijd van een hypotheek is 30 jaar, maar zolang gaat je Tesla niet mee. Hierdoor is de kans zeer groot dat je gaat aflossen op een auto die niet meer in jouw bezit is. 

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *