Een auto kopen is een behoorlijke hap uit een budget, zeker wanneer dat een nieuwe auto van een gerenommeerd merk is. De auto van de zaak lijkt de laatste jaren aan terrein te verliezen doordat er steeds meer thuis en hybride gewerkt wordt, daarmee wordt een eigen auto kopen of leasen weer gebruikelijker. Maar wat is wijsheid; een auto kopen of juist een auto privé leasen? Hier de overwegingen die je mee kunt nemen op een rij.  

Rooskleurig scenario 

Wanneer je uitgaat van het meest rooskleurige scenario, zul je zien dat een auto kopen in de meeste gevallen het meest voordelig is. De kosten zullen dan per maand lager zijn en de afschrijving zal reuze meevallen. Het enige is dat je bij een auto kopen natuurlijk aan het begin een flink bedrag moet neertellen, iets wat bij leasen niet hoeft. Maar er kan natuurlijk altijd autoschade ontstaan. De vraag ontstaat dan wat je moet doen? Gelukkig zijn er steeds meer zaken die snel bij een auto hersteld kunnen worden, zoals een kras of een deuk. Dit is soms al binnen een paar uur gefikst tegen een zeer aantrekkelijk bedrag. Dus ook wanneer je een auto koopt en schade hebt, hoeft het nog niet direct zo te zijn dat het een slechte deal betrof. 

Geen spaargeld 

Wanneer je geen spaargeld hebt of dit niet wilt gebruiken voor de aanschaf van een auto, dan is het slim om een auto te leasen. Geld lenen voor een auto is namelijk zeker niet aan te raden. Het is dan slimmer om te leasen, want hiermee kun je de vaste lasten opnemen in de begroting en weet je direct waar je aan toe bent. Geen onverwachte kosten aan verzekeringen, onderhoud en belastingen. Let bij leasen er altijd wel goed op dat er soms beperkingen zitten aan het aantal kilometers, iets wat uiteindelijk behoorlijk duur kan uitvallen wanneer je dit overschrijdt. Maar de zekerheid omtrent leasen geeft veel mensen wel een veilig gevoel, evenals het feit dat je ook snel weer onderweg bent bij pech. Vervangend vervoer zit er namelijk vaak bij inbegrepen. En dat een lease auto altijd een dikke, nieuwe bak moet zijn? Dat is inmiddels ook echt wel verleden tijd. Ook gewoon een bescheiden en zelfs tweedehands auto kunnen geleased worden.  

Kortom; het is afhankelijk van het risico wat je wilt lopen, maar ook van het spaargeld wat je op voorraad hebt of een auto kopen of leasen slim is. De verschillen zijn niet één op één te vergelijken, iedereen zal hierbij zijn of haar eigen afweging moeten maken. 

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *