LEGO 42125

Droom jij ook van een Ferrari? Zo’n felrode, liefst in volle race-uitvoering en met een twinturbo V8? LEGO laat je droom uitkomen met een model van de Ferrari 488 GTE. In deze review van LEGO Technic set 42125 bekijken we het model en gaan we in op de achtergrond van deze iconische racewagen.

Voor deze review was LEGO zo vriendelijk ons twee exemplaren van LEGO set 42125 toe te sturen. Voor Vaderdag geven we één set weg, dus doe mee aan onze winactie!

Volwassen

LEGO richt zich steeds meer op volwassen bouwers. Het bedrijf lanceert de ene na het andere iconische auto als model. Sommige modellen zijn gemaakt van de traditionele blokjes, zoals de Ford Mustang, de door ons gereviewde Ecto-1 en de nieuwe Porsche 911. Daarnaast heb je LEGO Technic modellen, die vooral bestaan uit connectoren en pinnetjes. Bij LEGO Technic kun je veel complexere vormen vangen dan in de normale blokjes.

De LEGO Technic modellen variëren van goedkoper (Corvette, set 42093) tot heel duur (Lamborghini Sían, set 42115). Het verschil zit hem vooral in de detaillering. LEGO set 42125, de Ferrari 488 GTE hangt hier een beetje tussenin. Hij is voor 179.99 Euro te bestellen op de LEGO site. Opvallend is de leeftijdskwalificatie van 18+: volledig gericht op de volwassen bouwer dus.

Ferrari 488 GTE AF Corse #51
De echte Ferrari 488 GTE met nummer 51

Endurance racing

Tussen de LEGO modellen van de Ford Mustang, Lamborghini Sían, Aston Martin DB5 en Porsche 911 lijkt de Ferrari 488 GTE een vreemde keuze. Deze auto is minder bekend bij het grote publiek. Toch is de Ferrari 488 GTE een indrukwekkende auto. Deze Ferrari is een endurance racer, oftewel voor races over lange afstand. Denk aan de 24 uur van Le Mans of de 6 uur van Spa Francorchamps, races die deze auto beide al wist te winnen. Met deze auto’s testen fabrikanten de nieuwste technieken.

De Ferrari 488 GTE kwam uit in 2016. De techniek wordt constant aangepast voor verschillende raceklassen, maar hij is het meest succesvol in de GTE-klasse. De auto beschikt over een 4-liter V8 met twee turbo’s. Hiermee beschikt hij over meer dan 600 pk en 700 Nm trekkracht bij 5200 toeren. De auto heeft deelgenomen aan 70 races, waarbij hij 70 keer op het podium eindigde. Genoeg reden voor LEGO om er een set van te maken.

De echte Ferrari 488 GTE
Dit is exact de auto die LEGO heeft nagemaakt

Het model van LEGO is de Ferrari 488 GTE van het Italiaanse Ferrari-team AF Corse met startnummer 51. Deze auto is erg succesvol. Zo won hij bijvoorbeeld in 2019 de 24 uur van Le Mans in de LMGTE-klasse, met een knappe 20ste positie overall. In het  326 pagina’s tellende boekwerk bij de LEGO-set worden coureurs James Calado, Alessandro Pier Guidi en Daniel Serra benoemd. Hun namen staan ook op het model vermeld. Grappig is dat de teksten in het boek in het Engels en het Italiaans zijn. Dit is duidelijk de trots van Italië.

Start werk
Klaar om te beginnen!

Het bouwen van LEGO 42125

De flinke doos verraadt de grootte van de Ferrari. De schaal van het model is ongeveer 1 op 10. Geen kleine jongen dus! De set bestaat uit 1677 stukjes, verdeeld over 14 zakjes. Je bouwt de auto in vijf etappes. Na 591 stappen is de Ferrari 488 GTE klaar.

Vanaf stap 1 begin je direct aan de achterwielophanging. Dat maakt het meteen leuk, want het is  indrukwekkend hoe dit functioneert. Hierna begin je al snel aan de werkende V8, waarbij de zuigers bewegen als de auto rijdt. Later bouw je de voorwielophanging, de stuurinrichting en het chassis. Hiermee heb je dan eigenlijk alle technische onderdelen van de auto gehad: de rest is carrosserie.

Na stap 1
Al snel zijn de achterwielophanging en de V8 af

Stickers

De racewagen is wild bestickerd en dat geldt helaas ook voor het LEGO-model. Stickers zijn de natuurlijke vijand van LEGO-bouwers. Maar liefst 62 stickers hebben we geteld. Met name de motorkap en het dak zitten er vol mee. Gelukkig zijn ze goed verdeeld, zodat je nooit veel stickers achter elkaar zit te plakken.

De Italiaanse vlag die van voor tot achter over de auto loopt, alsook de kleurige sponsoring, bestaat bijna geheel uit stickers. Alleen voorop en achterop zien we wat blauwe en gele blokjes terug. Op wat zeldzame kleuraccenten na zijn alle LEGO-onderdelen rood, zwart of grijs. De enige geprinte LEGO-onderdelen van de set zijn de koplampen.

Resultaat na stap 3
Het eindresultaat komt in zicht

Ondanks de vele stickers is het bouwen van set 42125 erg leuk. Het blijft mooi om te zien hoe LEGO de complexe vormen kan vangen in de bekende LEGO onderdelen. Het bouwen is niet echt complex omdat je steeds losse bouwwerkjes maakt, die je vervolgens op het grote model zet. Hierbij moet je wel heel goed opletten waar wat moet. Soms is het vastmaken van stukken lastig. Het blijft echter fantastisch om te zien hoe uit kleine onderdeeltjes langzaam een Ferrari groeit.

LEGO Technic 42125
Klaar!

Het resultaat: LEGO 42125 Ferrari 488 GTE ‘AF Corse #51’

Het eerste wat opvalt aan het afgebouwde model is de omvang. Met een breedte van 21 centimeter en een lengte van 48 centimeter zet je dit model niet zomaar in de kast. Het aantal functies van dit LEGO Technic model blijft beperkt tot de ophanging, stuurinrichting en bewegende motor en deuren. De raceauto waar hij op gebaseerd is, kan echter ook niet veel meer.

Het is LEGO heel goed gelukt om de complexe vormen van de Ferrari 488 GTE te vertalen naar LEGO Technic onderdelen. Hiervoor hebben ze wel wat kunstgrepen moeten verrichten, zoals meerdere lagen LEGO over elkaar. Met name rond de koplampen is dit duidelijk zichtbaar. Toch oogt het geheel niet rommelig. De gaten tussen de panelen storen niet.

LEGO Technic 42125 Ferrari 488 GTE
Pas op: spoilers!

Helaas komt de striping van de Ferrari minder goed over. Ondanks de vele stickers loopt er geen doorlopende Italiaanse vlag over de hele auto, zoals bij het origineel. Dat komt omdat de stickers niet de gehele rode onderdelen bedekken, en de auto dus ook bij de strepen vooral rood blijft. Hier blijken echt de beperkingen van LEGO – of eigenlijk van de stickers.

Toch neemt het niet weg dat de iconische Ferrari van LEGO een indrukwekkend geheel is. Het hele model straalt kracht en snelheid uit. LEGO Technic set 42125 doet nauwelijks onder voor de schaalmodellen die van traditionele blokjes worden gemaakt, en dat is heel knap. Deze Ferrari is een onvervalste Italiaanse volbloed, maar dan uit Denemarken.

LEGO Ferrari 488 GTE Review
LEGO Ferrari interieur
Review LEGO 42125
Profiel LEGO Ferrari 488 GTE

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *