zwarte Samstag elektrische auto

Automobilisten uit Nederland die op zaterdag 22 februari met een volledig elektrische auto op weg gaan naar (of terugkomen van) de wintersport moeten rekening houden met lange wachttijden bij laadstations langs de Duitse snelwegen. Naar verwachting gaan die dag zo’n 3% van de 56.500 volledig elektrische auto’s met een bereik van 300 kilometer of meer de weg op naar de wintersport in Oostenrijk.

3% van alle 56.500 EV’s met een bereik van 300 km rijden op 22 februari naar de wintersport

“Dat zijn ongeveer 1.500 volledig elektrische voertuigen”, zegt Bud van der Schrier, partner bij KPMG. Van der Schrier: “Zo’n 70% van de Nederlandse wintersporters met elektrische auto heeft in de voorjaarsvakantie Oostenrijk als eindbestemming en maakt daarom gebruik van de Duitse snelwegen. Op de route tussen Nederland en Oostenrijk staan in Duitsland ongeveer 450 Superchargers van Tesla en Ionity die ervoor moeten zorgen dat de 1500 voertuigen daadwerkelijk op de plaats van bestemming komen.

Wachttijden lopen op tot 75 minuten per auto

Uit analyse van KPMG blijkt dat van de vervoersstromen op 22 februari met name in Zuid Duitsland in de middag lange wachttijden bij laadstations kunnen ontstaan. Wachttijden kunnen oplopen tot 75 minuten per auto. Het is bovendien goed mogelijk dat de verwachte piek op zaterdag gaat zorgen dat het daadwerkelijke laadvermogen per auto aanzienlijk lager uitvalt omdat alle stations vol bezet zijn. Dat betekent dat de voertuigen onderweg vaker moeten opladen en dat de reis naar Oostenrijk dus nog langer kan duren.”

Niet alleen Nederland loopt achter

“Terwijl de infrastructuur in Nederland al niet hard genoeg meegroeit, blijft deze in andere Europese landen nog verder achter”, aldus Van der Schrier: “Ondanks dat het netwerk vrijwel dagelijks uitbreidt in Duitsland is de infrastructuur momenteel nog niet berekend op dergelijke piekvolumes. De uitbreiding gaat hard maar nog niet snel genoeg.

Steeds meer autofabrikanten doen grote investeringen in elektrificatie en daarmee groeit het aanbod van elektrische voertuigen de komende jaren in hoog tempo en elektrisch rijden ook op steeds grotere schaal bereikbaar voor de consument en de zakelijke rijder. Het is daarom van groot belang dat vanuit de verschillende sectoren nagedacht wordt over de investeringen voor een blijvende groei in het elektrisch rijden. Investeringen die onder meer gericht moeten zijn op het verbeteren van de oplaadmogelijkheden.”  

Zuid-Duitsland mijden op zwarte Samstag met je elektrische auto

Voor alle wintersporters die van plan zijn om elektrisch naar Oostenrijk te gaan rijden, adviseert KPMG om de reis zo te plannen dat de laadstations in Zuid Duitsland op zaterdag 22 februari worden vermeden tussen 12.00 en 16.00.

Niet laden tussen 12:00 en 16:00

Van der Schrier: “Reizen op vrijdag en zondag lijkt dan ook een veel beter plan.” 

Categorieën