Volkswagen e-crafter solar

Volkswagen is net als menig ander merk zich volledig aan het focussen op het elektrische rijden. Op de horeca-vakbeurs Horecava presenteert Volkswagen de volledig elektrische e-Crafter Solar koelwagen. Deze rijdt niet alleen elektrisch, maar koelt ook volledig elektrisch, en dat met behulp van de zon.

Genoeg ruimte op het dak

De e-Crafter Solar koelwagen is gebaseerd op de volledig elektrische e-Crafter die vanaf afgelopen najaar leverbaar is. Het kan niet anders of een Volkswagen-designer heeft naar het enorme dak van de e-Crafter gekeken en gedacht: “dáár moeten zonnepanelen op!”. En zo kwamen op het dak hoog-rendements zonnepanelen, die elektriciteit opwekken voor de koelmotor. Naast het laden via zonnepanelen kan de koelmotor ook worden opgeladen via een stekker. Het systeem van de koelmotor en het hoogvolt-systeem zijn volledig gescheiden. Hierdoor wordt de actieradius niet beperkt door het draaien van de koelmotor. De koelmotor kan zonder problemen 5,5 uur koelen, en is uit te breiden naar maar liefst 11 uur. De koelmotor kan vanuit de cabine worden bediend.

Geproduceerd met kennis uit eigen land

De opbouw van de koelwagen wordt gemaakt in samenwerking met Carrosseriefabriek Harderwijk, een bedrijf dat zich specialiseert in het ombouwen van voertuigen naar koel- en vrieswagens. Elke Solar koelwagen is naadloos afgewerkt en voorzien van LED-binnenverlichting en afwatering. Een HACCP-certificaat voor hygiëne komt standaard met elke e-Crafter Solar koelwagen.

Actieradius

De Volkswagen e-Crafter is voorzien van een 100 kW elektromotor met een actieradius van 173 kilometer. Dit lijkt niet heel veel, maar zal voor de meeste bedrijven voldoende zijn voor een werkdag. Bij een snellaadstation kan de hoogvolt-accu in 45 minuten tot tachtig procent worden opgeladen. De meeste bedrijven zullen de bus echter ’s nachts aan de stekker leggen: bij een normale wisselstroom-aansluiting van 7.2 kW is de e-Crafter in 5,5 uur volledig opgeladen, zowel de hoogvolt-accu als de accu voor de koeling.

8 jaar garantie

De chauffeur wordt extra in de watten gelegd met onder andere airconditioning, stoelverwarming, LED-verlichting en een scala aan veiligheidssystemen. Daarnaast biedt Volkswagen 8 jaar garantie op de hoogvolt-accu en 8 jaar onderhoud en apk. Ook biedt Volkswagen twee online rijtrainingen en een app aan om het optimale uit de e-Crafter te halen.

Voorbereid op de toekomst 

Steeds meer steden proberen vervuilende dieselauto’s en –busjes te weren uit de binnensteden, dus de voordelen van een elektrische bestelbus zijn duidelijk. Een bijkomend voordeel is het geringe geluid dat een elektrische wagen voortbrengt. Hierdoor houdt deze zelfs ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat bewoners te vriend.

De prijzen van de e-Crafter Solar koelwagen zijn nog niet bekend gemaakt.

Categorieën