Nio is één van de verrassingen in de autowereld, het is namelijk niet alleen een autofabrikant. Zo komen ze met nieuwe concepten, zoals Nio Houses, accuwisselstations en een gezellige bijrijder. Daarnaast zijn ze een community aan het bouwen waar je ook lid van kunt worden als je zelf geen Nio rijdt. Maar hoe zit dat aan de andere kant van de wereld? Zijn de concepten en automodellen hetzelfde?

Nio

De Chinese autofabrikant is in 2014 opgericht door William Li. William zag dat de smog boven Shanghai nog steeds erg dik was. Om in de toekomst schone lucht voor zijn kinderen en heel China te garanderen, moest de uitstoot drastisch omlaag. Het motto van Nio is sindsdien ook: ‘Blue Sky Coming’.

Nio verkoopt wereldwijd elektrische auto’s in het hogere segment. De kritiek op elektrische auto’s is vaak de laadsnelheid. Bij Nio kun je binnen vijf minuten weer met een volle accu de weg op! De accu van je auto wordt namelijk volautomatisch gewisseld bij één van de Power Swap Stations. In elke Nio zit een persoonlijk assistent op jou te wachten. Ze heet Nomi en zit op het dashbaord. Een leuk concept, wat veel nieuwsgierigheid wekt bij passagiers.

In dit mooie interieur kun je praten met Nomi, ze zit geduldig te wachten op het dashboard.

Over de hele wereld worden Nio Houses geopend. Dit zijn een soort showrooms met een huiskamer gevoel. Zo is er een bar waar je koffie en lunch kunt bestellen. Maar ook vergaderruimtes, werkplekken en zelfs een kinderspeelkamer zijn aanwezig. Door punten te sparen in de Nio App kun je korting krijgen op je koffie of merchandise. Oh ja, ze verkopen trouwens ook auto’s. Deze staan ook in het Nio House en daar kun je op je gemak naar kijken en proefzitten. In Rotterdam is een Nio House gevestigd en binnenkort wordt er een locatie geopend aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Een huiselijke sfeer in het Nio House in Shanghai.

Het bezoek

Via Nio Nederland zijn we in contact gekomen met Carina en Emma uit Shanghai. Zij werken voor Nio en willen ons graag ontvangen. We zijn uitgenodigd in één van de Nio Houses in Shanghai, andere locaties kun je alleen bezoeken met een journalistenvisum en dat is nogal omslachtig. Eenmaal aangekomen bij het winkelcentrum dachten we het gevonden te hebben, maar dat bleek een andere showroom te zijn. In ons beste Mandarijn (en een beetje handen en voeten communicatie) zijn we naar het Nio House begeleid. Dit zat aan de andere kant van het winkelcentrum, dat is zo maar een kwartier lopen!

De modellen zijn er ook in miniatuur.

Enfin, eenmaal aangekomen hebben we kennisgemaakt met Carina en Emma en vervolgens verhalen over onze reis en hun werkzaamheden uitgewisseld. We hebben een uitgebreide rondleiding gekregen met veel interactie. De massagestoelen zijn erg goed bevallen en de relaxstand in de auto’s kunnen we ook wel aan wennen. Zelfs een VR-experience mocht niet ontbreken. Tijdens het opladen of wachten kun je een bril opzetten en waan je jezelf in een andere wereld, terwijl je nog steeds in dezelfde auto zit.

De ES8 is een luxe SUV met zes zitplaatsen.

Het Nio House is een prettige plaats om te zijn, je wil er graag bij horen. Eigenlijk kun je het vergelijken met klanten van Apple. Ze kunnen vaak niet omschrijven waarom ze voor een Apple product kiezen, maar baseren het vooral op onderbuikgevoel. Door dat te creëren keren mensen vaak terug om hun volgende telefoon, of in dit geval auto aan te schaffen. Het was een bijzondere ervaring en ook aan de andere kant van de wereld is Nio bezig om een community te bouwen met waanzinnige auto’s.

Het bezoek aan Nio Shanghai werd natuurlijk afgesloten met een gezamenlijke foto.

Modellengamma

In Nederland zijn momenteel vijf verschillende modellen beschikbaar. De ET5, ET5 Touring, EL6. ET7 en EL7 staan in de showroom. De Chinese markt vergt andere behoeftes, daarom zijn daar een aantal modellen aan toegevoegd. De ES8 bijvoorbeeld, in deze luxe zeszitter (drie rijen van twee stoelen) kun je heerlijk ontspannen. Ook de EC6 kennen wij hier in Nederland (nog) niet. Deze sportieve cross-over heeft zelfs een variabele spoiler. Zijn grote broer, de EC7, is onze favoriet. De chique, donkerrode kleur met cognac interieur is dé eyecatcher van de showroom. Of deze modellen later naar Europa komen is nog niet duidelijk.

Nio is natuurlijk een premium merk, waardoor dit geen auto is voor een lichte portemonnee. Om dit te bieden wordt er in de nabije toekomst een submerk gelanceerd, genaamd Onvo. De modellen moeten de concurrentie aangaan met de Tesla Model Y. Daarnaast staat er nog een submerk op de planning, genaamd Firefly. Deze naam zal ongetwijfeld nog wijzigen en moet het budgetmerk worden van Nio. Deze submerken kunnen, voor zover bekend, wel gebruik maken van de Power Swap Stations.

De EC6 ziet er erg goed uit, maar deze kleur is wel gewaagd.
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *