Eindelijk is het zover, je vakantiegeld staat op de rekening en het dagdromen mag beginnen. De zomervakantie staat immers al om de hoek. Of het doorgaat vanwege het coronavirus is echter nog maar de vraag, en om de voucher nu nog te gebruiken? Nee, die bewaren we wel tot de volgende zomervakantie. Dus stellen wij voor, maak er een vakantieauto van! Voor dezelfde prijs als een zomervakantie, is het mogelijk om een leuke auto te kopen en de zomer(s) net zo leuk door te komen.

Stedentrip met je vakantieauto

In deel 1 van deze serie over vakantieauto’s beginnen we met de stedentrip, een favoriet van velen om even het land uit te zijn. Wandelend door de straten van een grote exotische stad, of op zoek naar dat ene café met die lekkere koffie. De vergelijkbare variant van een stedentrip in de autowereld is natuurlijk de stadsauto. Ideaal voor krappe parkeerplaatsen, maar praktisch genoeg om de kinderen en de boodschappen mee te nemen. Onderstaande zes stedelingen zijn allemaal te vinden voor minder dan 1.500 euro.

Peugeot 206 – Een stedentrip naar Nice

vakantieauto Peugeot 206
Peugeot 206 – La ville de Nice, Être canon!

De Peugeot 206 is inmiddels gemeengoed als één van de beste hatchbacks van eind jaren 90. Het ontwerp oogt nog steeds fris met het karakteristieke Peugeot front en de vloeiende lijnen. De auto is inmiddels ook bijna even iconisch als zijn voorvader, de legendarische 205. Met meer dan 8 miljoen verkochten modellen is de 206 de best verkochte Peugeot ooit gemaakt. Wat betekent dat er ook vele varianten zijn om uit te kiezen, een stationwagon, een cabrio, de Gran Turismo met de bijzondere bumpers om lang genoeg te zijn voor het WRC (ja echt). Wij houden het voor nu op de hatchback en als het even kan een Roland Garros versie. Een donker groene metallic lak, in combinatie met een lederen interieur met groene accenten zit je er altijd goed bij. Mocht het te warm worden onder het glazen zonnedak dan is de airco er om het binnenin lekker koel te houden.

Ford Ka – Een stedentrip naar Berlijn

vakantieauto Ford Ka
Ford Ka – Berlin, Du hast das gewisse etwas!

Toen Ford in 1996 de Ford Ka introduceerde betekende het een nieuw begin voor het bedrijf. De Ka was het eerste voorbeeld van een nieuwe stijlrichting die Ford nam, genaamd New Edge. Met scherpe hoeken verbonden aan ronde vormen was Ford in één klap een inspiratie voor de autowereld. Deze nieuwe styling ging ook gepaard met een nieuw chassis dat naast de Ka, ook de Puma en de Fiesta tot een waar rijgenot maken. Als auto is de Ford Ka daarom de ideale keuze om de grote steden eens goed te bekijken. De two-tone kleurencombinatie van grijs plastic en een lak kleur is waar de Ka om bekend staat, maar duurder versies met één kleur zijn ook uitgebracht. Let op dat de roestduivel niet aan de slag is gegaan wanneer je op zoek gaat naar een geschikt model. Mocht dit hem bespaard zijn gebleven, dan heb je aan de Ka een leuke vakantieauto

Lancia Ypsilon – Een stedentrip naar Rome

vakantieauto Lancia Ypsilon
Lancia Ypsilon – Quando a Roma

Een naam dat tegenwoordig niet meer dezelfde emoties oproept als een paar decennia geleden. Lancia is nagenoeg compleet verdwenen en alleen in Italië verkoopt het merk nog één model, de Ypsilon. Wij kijken echter naar de in 1995 geïntroduceerde super mini van het luxemerk van Fiat. De Ypsilon is gebaseerd op de Fiat Punto en is ontworpen om de kleinste klasse wat luxe te geven. Zo was er het Kaleidos programma, hierbij kon er gekozen worden uit maar liefst 100 verschillende soorten lak kleuren! Daarnaast komt de Ypsilon met kleurrijke interieuropties, in stof, leer, hout en alcantara. Het model is niet voor iedereen, de styling is zeker een love it or hate it situatie. Dit heeft er echter wel voor gezorgd dat de Ypsilon ruim binnen het vakantiegeld budget valt. Zie het daarom als een jaren 90 versie van de huidige Fiat 500, techniek van Fiat in een gestileerd jasje.

Citroën C3 Pluriel – Een stedentrip naar Barcelona

vakantieauto Citroën C3
Citroën C3 Pluriel – Barcelona, déu n’hi do!

Pluriel, Frans voor het woord meervoud. Zelden is een naam zo toepasselijk geweest als bij de Citroën C3 Pluriel. De spirituele opvolger van de Citroën 2CV moest de volgende hit worden voor Citroën, een compacte stadsauto met aparte styling en een unieke eigenschap. De auto is namelijk 5 auto’s in 1! De hatchback kan net zoals de Fiat 500 zijn dak gedeeltelijk openen of volledig openen. Echter kunnen de B en C stijlen verwijderd worden om een volledige cabrio te maken en de achterbank kan neergeklapt worden, zodat er een kleine Pick-up ontstaat. Uniek in gedachten, maar helaas worden de laatste 2 opties in de praktijk zelden gebruikt. De auto, net zoals de stad, is er één met diverse gezichten en karakters. Het dakconstructie is wat lastig te bedienen en dit heeft ervoor gezorgd dat tegenwoordig, velen slechts als een hatchback door het leven gaan. Let er daarom goed op bij de aankoop, dat de dakconstructie werkt en geniet van deze veelzijdige vakantieauto.

Renault Twingo – Een stedentrip naar Parijs

vakantieauto Renault Twingo
Renault Twingo – Respirer Paris, cela conserve l’âme

Het Franse stadsautootje van de jaren negentig, volledig van zijn tijd met frivole lak en interieur kleuren. En dan te bedenken dat dit allemaal is gekomen vanuit de opdracht om zo goedkoop mogelijk een stadsauto te ontwikkelen. De originele Renault Twingo is een begrip, velen zijn verliefd geworden op het design, de charmes en vele vernuftigheden van dit kleine model. Zo komt de Twingo standaard met felgekleurde knoppen en een digitaal instrumentarium dat in het midden van het dashboard zit. Om Renault’s kleinste nog praktischer te maken, kan de achterbank verschoven worden voor meer laadruimte of beenruimte. Vanwege het grote succes van de Twingo, zijn er vele varianten van gemaakt. Wanneer de wens naar een extra speciale Twingo gaat, dan stellen wij voor om er één te nemen zonder vast dak. De Twingo komt namelijk met de optie voor een elektrisch panoramadak. Mocht dit nog niet bijzonder genoeg zijn dan stellen wij voor om de Open Air te nemen. Schuif het stoffen dak naar achteren, samen met de achterbank en geniet met ze allen van de zon!

Smart City Coupé – Een stedentrip naar London

vakantieauto Smart City Coupe
Smart City Coupe – London calling

Mochten de bovenstaande opties toch echt nog te groot zijn, dan is er altijd nog de Smart City Coupé. Technisch gezien kan er maar één kind mee of de boodschappen, maar dat laten we even in het midden. De Smart City Coupé is in feite de ultieme stadsauto, zuinig in verbruik, klein in formaat, hoog in fun gehalte. Dat laatste komt mede door de mogelijkheid om de buitenpanelen te verwisselen voor één met een andere kleur. Dit aspect komt van Swatch, het horlogemerk dat begin jaren 90 een stadsauto op de kaart wilde zetten. Na een korte flirt met Volkswagen is er uiteindelijk in samenwerking met Mercedes het merk Smart opgezet. Inmiddels concentreert het merk zich op elektrische versies van de derde generatie Smart City Coupé. De eerste generatie is geplaagd met een onbetrouwbare motor, dus let goed op het onderhoudshistorie en hoeveel motorrevisies er inmiddels zijn uitgevoerd. Wanneer dit goed is bijgehouden is de Smart nog steeds, de ultieme stadsauto.

Volgende keer vakantieauto deel 2: de perfecte cabrio

Voor zover deel 1 van onze 4-delige special over de vakantieauto, volgende week gaan we op een Roadtrip, op zoek naar de perfecte cabrio.