De autowereld blijft zich uitbreiden. Elk jaar zien we nieuwe modellen op de markt verschijnen. Soms zelfs nieuwe merken! Of oudere merken die herboren worden, zoals MG. Het gaat bij de World Car Awards niet alleen om de auto’s, maar ook om de belangrijkste auto-persoon van het jaar! Een paneel van 93 internationale journalisten uit 28 landen, beoordeelt de auto’s en kiest uiteindelijk de winnaars. De uitslag van de World Car Awards 2021, onderverdeeld in vijf categorieën, beschrijf ik hieronder.

Afbeelding met lucht, auto, buiten, weg

Automatisch gegenereerde beschrijving
Volkswagen ID.4, de World Car of the Year winnaar

Winnaar World Car Awards

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, beginnen we met de algemene winnaar. Volgens de jury van de World Car Awards komt er een Volkswagen als winnaar uit de bus. Om precies te zijn is de Volkswagen ID.4 verkozen tot 2021 World Car of the Year. Uit de lijst van 24 genomineerde auto’s is dit een indrukwekkende eerste plek! Op de tweede en derde plek volgden de Honda e en de Toyota Yaris. Hiermee krijgen deze twee auto’s toch een mooie plek in de top drie!

Meest luxe auto van het jaar

Mercedes heeft het voordeel een luxe imago te hebben. Veel taxi’s hebben dan ook een sterretje op de neus. De zoektocht naar luxe heeft geleid tot de meeste luxe auto van het jaar! De Mercedes-Benz S-klasse is officieel uitgeroepen tot meest luxe slee van 2021. Samen met de Land Rover Defender en de Polestar 2 vormen deze auto’s de top drie.

Afbeelding met auto, weg, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving
Mercedes-Benz S-klasse, World Luxury Car winnaar.

Eén eis om mee te mogen doen aan deze verkiezing, is een minimale productie-oplage van 5,000 auto’s (van het model) per jaar. Daarnaast moeten ze worden geprijsd op het niveau van luxe auto’s in hun primaire markt en moeten ze tenminste op de markt zijn gebracht op twee verschillende continenten! De jury is niet alleen streng bij de beoordeling, het begint al bij de toelatingseisen!

Beste performance auto van 2021!

Porsche heeft voor de zevende keer een plek veroverd in de World Car Awards (die pas 17 jaar bestaan). Aan de andere kant, wie heeft er nou nog niet gehoord van de Porsche 911? In 1964 kwam de Porsche 911 op de markt en sindsdien is dit model alleen nog maar uitgebreid met allerlei versies! Het is dus niet voor niets dat Porsche prijzen wint met hun performance voertuigen. 

Afbeelding met boom, weg, buiten, groen

Automatisch gegenereerde beschrijving
Porsche 911 Turbo, World Performance Car winnaar.

De Porsche 911 Turbo heeft deze prijs met gierende banden binnengesleept! Van de negen deelnemers hebben de Porsche 911 Turbo, Audi RS Q8 en de Toyota GR Yaris de eerste drie plekken veroverd. Een gezonde mix van drie totaal verschillende auto’s. Om deel te mogen nemen aan deze competitie moet het merk tenminste 2.000 auto’s per jaar produceren en moet het algemene thema op Performance gebaseerd zijn. Uiteraard moet de auto ook op twee verschillende continenten verkocht worden.

Honda-e als meeste stedelijke auto

Van de zeven genomineerde voertuigen in de categorie ‘stadsauto’, heeft de Honda e de eerste plek gedomineerd. Deze kleine ‘Urban’ auto is perfect voor in de stad. De misschien wat kleine range, van 220 km, is geen enkel probleem in de stad. Bij lagere snelheden verbruikt een elektrische auto relatief weinig stroom. Ook zijn de afstanden in steden meestal kort. 

Afbeelding met auto, buiten, stoeprand, dak

Automatisch gegenereerde beschrijving
2020 Honda e

De Honda e staat echter niet alleen aan de top. Samen met zijn broertje de Honda Jazz en de Toyota Yaris vormen ze een top drie. De deelname-eisen voor deze categorie zijn: een minimale productie van 5.000 auto’s per jaar en te koop zijn op twee verschillende markten en continenten. Echter heeft de ‘meest stedelijke auto’ nog één eis meer! Hij mag maximaal 4.20 meter lang zijn, anders mag hij niet deelnemen.

Afbeelding met weg, boom, buiten, auto

Automatisch gegenereerde beschrijving
Land Rover Defender, World Car Design of the Year winnaar.

Het mooiste design van 2021!

Last but not least is uiterlijk ook nog steeds belangrijk bij auto’s. De Honda e is een mooi en leuk autootje, maar de Land Rover Defender lijkt van een andere planeet te komen. Jaguar/Land Rover wint dit jaar voor de zesde keer een prijs bij de World Car Awards. Er is geen ander merk dat zoveel Design Awards heeft gewonnen in de 17-jarige geschiedenis van Word Car Awards. Hun vorige winnende modellen waren de Jaguar I-PACE (2019), Range Rover Velar (2018), Jaguar F-PACE (2017), Range Rover Evoque (2012) en de Jaguar F-type (2013). Een indrukwekkend lijstje!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *