onderdelen auto

Het zal geen verrassing zijn, maar een elektrische auto heeft veel minder onderdelen dan een brandstofauto. Denk aan de onderdelen zoals bougies, zuigers, uitlaatsystemen, koppelingen, kleppen en andere onderdelen. Deze zijn niet te vinden op elektrische auto. De belangrijkste onderdelen van een elektrische auto zijn de elektromotor(en) en het accupakket. De verhouding van het aantal onderdelen van een elektrische auto versus een brandstofauto ligt tussen de 7 en 11 keer minder onderdelen. 

Tegenwoordig zijn de meeste elektrische auto’s voorzien van een  lithium-ion accu. Dat is dezelfde basis als je mobiele telefoon-accu, maar dan wel flink aangepast voor een auto. In vergelijking met oudere accu’s is dit type accu minder zwaar en kan een hoger vermogen leveren. De techniek is wel wat duurder, maar de meerprijs waard, waardoor dit type in elektrische auto’s te vinden is.   

DUUR ACCUPAKKET VOOR EEN ELEKTRISCHE AUTO

De accu van een elektrische auto bepaalt niet alleen het bereik en het vermogen van de auto, maar ook de prijs. Ondanks dat de accuprijzen dalen bepaalt de accuprijs nog voor ongeveer de helft de totale autoprijs. Accuprijzen dalen en daardoor ook autoprijzen. Al zie je dat accu’s ook groter worden om een groter bereik aan te kunnen bieden. 

HOE ZIT HET MET DE ONDERDELEN VAN EEN HYBRIDE-AUTO?

Naast een elektromotor bezit een hybride auto ook een brandstofmotor (meestal een benzine). De brandstofmotor, maar ook het accupakket is kleiner, maar alle onderdelen moeten er wel inzitten. Het combineert het beste van twee werelden. Het accupakket helpt de brandstofmotor met een zuiniger verbruik en betere prestaties. En toch kun je overal snel tanken. 

HELEMAAL GEEN ONDERHOUD VOOR EEN ELEKTRISCHE AUTO? 

Een brandstofauto heeft dus flink wat meer onderdelen dan een elektrische auto en die moet je dus onderhouden, repareren of vervangen. Maar ook een elektrische auto heeft nog de nodige onderdelen die aandacht vragen. Denk aan de onderdelen die direct zichtbaar zijn, banden, remmen, verlichting, ruitenwissers, maar ook minder zichtbare onderdelen zoals schokbrekers auto-onderdelenexpert.nl, airco-onderdelen en bijvoorbeeld parkeersensoren. 

GOEDE ONDERDELEN VOORKOMT PROBLEMEN

Voorkomen is beter dan genezen. Een elektrische auto moet eigenlijk net zo vaak naar de garage als een brandstofmotor. Al is het maar om belangrijke veiligheidsonderdelen te laten controleren. In beide gevallen (zowel bij een benzine of dieselauto, als een elektrische auto) kun je veel van het onderhoud zelf doen. Koop je onderdelen goedkoop in en zoek op internet hoe de onderdelen werken en hoe je ze kunt vervangen. En neem bij twijfel contact op met de dealer.

Categorieën