Autoscout24 heeft een onderzoek uitgevoerd naar aanvang op de verkiezingen 2023. Dit onderzoek, in samenwerking met Multiscope, ondervroeg 1.248 Nederlanders over wat zij belangrijk vinden met betrekking tot mobiliteit, duurzaamheid en kosten. Oftewel, wat willen Nederlands van het nieuwe kabinet. En wat blijkt? Bijna de helft van de Nederlanders overweegt een elektrische auto!

Land Rover Discovery Sport PHEV snelladen DC

Subsidies moeten blijven

Het is namelijk zo dat 48 procent van de Nederlanders overweegt een elektrische auto aan te schaffen. Een eigen oprit blijkt echter wel noodzakelijk, blijkt uit andere onderzoeken. Heikel punt is ook dat de SEPP-subsidie moet blijven, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Ruim 59 procent van de ondervraagden vindt het dan ook belangrijk dat het kabinet blijft investeren in deze subsidie. Naast de investering, vindt 72 procent het ook noodzakelijk dat het Nederlandse laadnetwerk groter wordt. 61 procent vindt eveneens dat dit Europees opgepakt moet worden.

Betaalbaar vervoer

Nu is het wel zo dat Nederlanders de hand wat op de knip houden wat betreft nieuwe duurzame investeringen. 62 procent geeft aan dat zonnepanelen of een (nieuwe) elektrische auto nog even op zich laat wachten. U raadt het al: dit heeft grotendeels te maken met de inflatie. Mede daardoor geeft meer dan 80 procent aan dat zij tegen een verhoging zijn op de belastingen op benzine- en dieselauto’s. Hieraan gekoppeld pleit 63 procent van de ondervraagden er dan ook voor nog even te wachten met het verbod op de verkoop van fossiele auto’s. Zij zien liever een uitstel naar 2035 in plaats van 2023. Rekeningrijden blijkt ook een heet hangijzer. 57 procent van de Nederlanders is tegen deze maatregel. Interesssant is eveneens dat een meerderheid ook aangeeft te willen doorrijden. Oftewel de maximale snelheid mag wel weer omhoog naar 120 kilometer per uur.

Xpeng P7 rijdt autonoom

Dorianne Richelle, Country Manager bij AutoScout24

“Ons verkiezingsonderzoek schetst een terugkerend conflict tussen kosten en duurzaamheid waar Nederlanders tegenaan lopen. Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te behalen zijn er nog flinke stappen te zetten, zeker in de overstap naar elektrisch rijden. De cijfers laten zien dat financiële prikkels cruciaal zijn om de overstap te stimuleren. Ook ligt er een forse uitdaging voor het kabinet om de Nederlandse automobilist mee te krijgen met andere besproken maatregelen, zoals rekeningrijden.”

Er zelf nog niet helemaal uit wat je moet stemmen? wij hebben een handig overzicht van wat iedere partij wil met jouw auto.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *