Ook als je erg zuinig bent op je kostbare auto, kan het voertuig beschadigd raken. In dit artikel lees je welke autoschade het meest voorkomt. Ook lees je wat je moet doen als je auto beschadigd is. 

Een deuk in de bumper
Steeds meer auto’s worden uitgerust met een camera, die vanzelf inschakelt als je achteruit rijdt. Door op het scherm in de auto te kijken wat er achter je gebeurt, is de kans op een deuk in de bumper een stuk kleiner. Toch kan het alsnog gebeuren dat je tegen een paaltje of een ander object aan rijdt, waardoor er schade ontstaat. 

Een deuk in de bumper wordt gerepareerd door de bumper eerst uit te deuken. Vervolgens wordt er lak aangebracht op de uitgedeukte bumper, zodat je de schade niet meer ziet. Een ernstig beschadigde bumper kan het beste vervangen worden. 

In 2015 ging een filmpje viraal waar je een auto kon uitdeuken met heet water. Of het verstandig is, is een tweede. Maar voor de echte doe het zelfver

Schade aan de velgen
Rijd je met je wiel tegen een stoeprand aan bij het inparkeren, dan kan er schade aan de velgen ontstaan. Kleine krasjes kun je verhelpen met een autospuitbus, grotere beschadigingen laat je door een expert oplossen. Diepere krassen in de velgen kunnen bijvoorbeeld gerepareerd worden door de velgen te polijsten. Dit wordt ook gedaan bij velgen oxidatie. Dit kan echter ook een mooi moment zijn om je auto te vernieuwen met een setje nieuwe velgen. Een voorbeeld van een website waar je uren online door het assortiment kunt bladeren en uiteindelijk je nieuwe velgen kan monteren is op http://www.wheelpoint.nl/. Een van de bekendste merken zijn GMP velgen, maar ook als je wat krapper bij kas zit zijn er mogelijkheden zoals tweedehands autovelgen.

Kras- of lakschade
Rijd je met je auto ergens tegenaan, dan heb je vrijwel altijd lakschade. Ook kan lakschade ontstaan door bepaalde externe omstandigheden, zoals het weer (een fikse hagelbui), eikeltjes die uit een boom vallen en helaas ook vandalisme. 

Lakschade wordt snel en gemakkelijk gerepareerd, simpelweg door de krassen of andere beschadigingen in de lak op te vullen. Zit er ook een deuk in de auto, bijvoorbeeld omdat je tegen een paaltje bent gereden? Dan wordt de auto eerst uitgedeukt en wordt vervolgens de lakschade verholpen. 

Ruitschade
Tijdens het rijden kan er plotseling een steentje van het wegdek omhoog schieten. Komt dit steentje op de ruit van je auto terecht, dan kan er een ster in de ruit ontstaan. Door een ster in de ruit snel te laten herstellen, voorkom je dat de schade erger wordt. Ga je niet snel genoeg naar een automonteur om de schade te laten herstellen? Dan kan het zo zijn dat de complete ruit van je auto vervangen moet worden. 

Een sterretje in de ruit is vaak gratis te vervangen, zoals op independer te lezen valt.

Dit is ook het geval als de ruit van je auto volledig beschadigd is, bijvoorbeeld door vandalisme. Ook komt ruitschade veel voor bij auto-inbraken. Om in je auto te kunnen komen, en bijvoorbeeld je radio te stelen, wordt de ruit ingeslagen.

Categorieën