Tesla Model X

Tesla was al de actieradius koning van elektrische auto’s. Om deze positie vast te houden én om te laten zien dat ze continue innoveren, komen ze ineens met een aap-uit-de-mouw. De actieradius de Tesla Model S Long Range is nu vergroot naar 595 kilometer. Voor zijn broertje de Tesla Model X is de actieradius verhoogd naar 523 kilometer. Dit zijn de actieradiuswaardes van de Amerikaanse EPA-cyclus. Dit is de Amerikaanse tegenhanger van de Europese WLTP-meetmethode. Als je EPA-waardes omrekent naar WLTP, dan kom je voor de Model S zelfs uit op 610 kilometer actieradius. 

Actieradius is niet alleen met 10% toegenomen, zijn sprintsnelheid (acceleratie) is ook “versneld”. Hoeveel sneller een Tesla nu sprint is nog niet duidelijk, maar dit was vroeger al SNEL! 

Voorbereid op de toekomst

De vernieuwde Tesla’s kunnen nu ook tot twee sneller laden bij de Supercharger-snelladers van Tesla. Bij de nieuwste generatie laders (V3-laders), kan dat nu vanaf 200 kW. Dat is een verbetering van de laadsnelheid van 50%. Bij de V2 Superchargers kan er nu tot 145 kW geladen worden. Een Tesla Model 3 is nog steeds de snelste lader. Deze kan tot 250 kW laden. 

Dezelfde Tesla 100 kWh batterij verbeterd

Om tot deze verbeterde waardes te komen maakt Tesla nog steeds gebruik van de 100 kWh batterij voor de Model S en Model X, maar deze wordt nu wel aangevuld een permanente magneet op de voorste elektromotor. Voorheen werd hier een inductiemotor voor gebruikt. Deze wijziging zorgt al voor een 10% actieradiusverbetering. 

Naast deze actieradius-, acceleratie- en laadsnelheidverbeteringen heeft Tesla ook andere verbeteringen doorgevoerd. Bijvoorbeeld: de ophanging. Deze past de hoogte van de auto nu ook aan aan het wegtype. Voorheen werd de autohoogte alleen aangepast op basis van de snelheid én vanwege aerodynamische-verbeteringen. 

Tesla Model X EV van het Jaar 2020???

Met deze wijzigingen versterkt Tesla haar Model S en Model X bovenaan de EV-markt. Wellicht dat Tesla hiermee opnieuw de titel EV van het Jaar wint. Met de Tesla Model X wonnen ze hem al in 2019

Modellengamma Tesla Model S 
  • Standard Range, 458 km (EPA)
  • Long Range, 595 km (EPA)
  • Performance, 555 km (EPA)
Modellengamma Tesla Model X
  • Standard Range, 402 km (EPA)
  • Long Range, 523 KM (EPA)
  • Performance, 490 km (EPA)

De vernieuwde Tesla’s zijn nu te bestellen. 

Lees hier onze rijtest van de Tesla Model S 75D. Deze heet nu Standard Range.

Lees hier onze rijtest van de Tesla Model S 100D. Deze heet nu Long Range. 

Lees hier onze rijtest van de Tesla Model X P100D. Deze heet nu Performance.

Categorieën