Tesla Model 3

Vandaag publiceert Euro NCAP zijn Best in Class voor 2019. Vijfenvijftig auto’s werden beoordeeld, waarvan eenenveertig de hoogste onderscheiding behaalde. Dit maakt 2019 een van de meest indrukwekkende jaren ooit sinds Euro NCAP begon met het evalueren van de consumentenveiligheid van auto’s op de Europese markt.

Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz herwon de kroon in de best presterende Small Family Car-categorie. De CLA is het sportieve alternatief voor de A-Klasse Sedan, de winnaar van de Best in Class van vorig jaar. Het behaalde een score van meer dan 90 procent op drie van de vier veiligheidsgebieden en behaalde de beste algehele beoordeling van het jaar. Opmerkelijk is dat Mercedes-Benz in 2019 nog vijf vijfsterrenvoertuigen lanceerde, allemaal met uitstekende bescherming tegen botsingen en voorzien van rijhulptechnologie (ADAS).

Tesla Model X, Tesla Model 3 en BMW 3 Serie

Tesla maakte dit jaar ook een sterke indruk. De Tesla Model X (rijtest) is de winnaar van 2019 in de categorie Large Off-Road, met de SEAT Tarraco op de tweede plaats. De Tesla Model 3 is de top van de ‘Electric and Hybrid’ voertuigklasse en deelt samen met de BMW 3-serie de toppositie in de categorie Large Family. De twee auto’s eindigen met identieke algemene scores, de BMW scoort beter in de bescherming van voetgangers en de Tesla presteert beter in Safety Assist. De nieuwe Octavia van Škoda staat op de tweede plaats in deze categorie.

Subaru Forester

In de gecombineerde Small Off-road / Small MPV-klasse wint Subaru met de nieuwe Forester, met uitstekende allround prestaties. De CX-30 van Mazda en de T-Cross van VW zijn naaste volgers in deze categorie. Ondanks het feit dat hij op de eerste plaats miste, had Mazda een uitstekend jaar, met de Mazda 3 die buitengewone prestaties leverde in de bescherming van volwassen inzittenden en de tweede plaats behaalde naar de Mercedes-Benz CLA in de categorie Kleine gezinsauto’s.

Audi A1 en Renault Clio

In de Supermini-klasse hebben we een gelijkspel; de sportieve Audi A1 en de best verkochte Renault Clio behoren al jaren tot de meest populaire en wenselijke hatchbacks van Europa. Hun nieuwste generaties kwamen in 2019 aan en kwamen even goed uit onze tests. Nieuwkomer Ford Puma is de nummer twee in deze categorie. Het Supermini-segment blijft de meest competitieve in de markt, zoals wordt geïllustreerd door de aanwezigheid van 3, 4 en 5-sterren auto’s in de lijst en de winnaars verdienen buitengewone credits voor hun compromisloze houding ten aanzien van veiligheid.

BMW Z4

Tot slot gaat een speciale vermelding naar de uitstekende prestaties van de BMW Z4, de enige roadster die in 2019 is getest, maar die ongetwijfeld een nieuwe veiligheidsbenchmark voor het segment heeft bepaald.

Categorieën