Waterstof tanken met de Mirai

De meningen over de toekomst van waterstof liggen nogal uiteen. Sommige experts zien er heil in, terwijl anderen het al hebben afgeschreven. Het kabinet ziet er schijnbaar wel potentie in, het maakt 125 miljoen euro vrij om in de toekomst waterstof als energiedrager te gebruiken in elektrische auto’s.

Subsidie

Van deze enorme subsidie moeten minimaal 40 nieuwe waterstoftankstations worden geopend. Daarnaast zullen er duizenden waterstofvoertuigen de weg op moeten om die nieuwe tankstations rendabel te maken. Het geld van de subsidie komt voor een gedeelte uit het Klimaatfonds en het klimaatpakket van afgelopen voorjaar. Vivianne Heijnen, demissionair staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterschap, hoopt dat waterstof met deze subsidie kan doorbreken: “Het wordt tijd dat we ervoor zorgen dat waterstof zijn belofte in gaat lossen.”

Ondernemers kunnen hun wagenpark uitbreiden met voertuigen en waterstoftankstations met de nieuwe subsidieregeling.

Wat eerst?

De grote vraag blijft altijd: eerst de auto’s of eerst de tankstations? Het ministerie hoopt met deze subsidie beiden tegelijk een boost te geven. Hierdoor zijn er genoeg stations om te tanken en is het rendabel voor de stations om open te blijven, iets wat in Denemarken niet is gelukt. Staatssecretaris Heijnen zegt hierover het volgende: “Door subsidie te verlenen voor de combinatie tankstation en de voertuigen die moeten tanken, komt er een einde aan de kip-ei discussie of je eerst tankstations moet hebben zodat er getankt kan worden, of eerst auto’s zodat je daarna een rendabel tankstation kunt bouwen.”

Eigenaren van de Toyota Mirai en Hyundai Nexo zullen blij zijn met dit nieuws.

Gebruik maken van de regeling

Ondernemers kunnen vanaf maart volgend jaar subsidie aanvragen om hun wagenpark uit te breiden met waterstofvoertuigen. Er moet bij deze aanvraag minimaal één waterstoftankstation zitten. Daarnaast moeten er minimaal tien tot vijftien voertuigen worden aangeschaft om zo de aanvraag rendabel te maken. Hiermee blijft de verhouding waterstoftankstations en voertuigen in balans. Het tankstation moet wel openbaar toegankelijk zijn, net als de 17 waterstoftankstations die momenteel in Nederland te vinden zijn. Meer informatie over de waterstof subsidie kun je vinden op de website van de overheid.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *