Volvo-XC90

Rijden in de sneeuw. Iets waar wij Nederlanders gelukkig niet vaak last van hebben. Het KNMI heeft al een code rood verklaring afgegeven om niet op de weg te gaan. Maar wat als je geen andere keuze hebt? Wij zetten enkele tips op een rij zodat ook jij veilig door de sneeuw kan rijden.

1. Bekijk de rijstanden van je auto

Dit is überhaupt een belangrijke tip, maar in de sneeuw kan het een nog groter verschil maken. Een hoop auto’s hebben tegenwoordig verschillende rijstanden. Vooral een hoop SUV-Crossover modellen geven je de optie om bijvoorbeeld voor onverhard of sneeuw te kiezen. Gebruik deze functie dan ook. In de sneeuwstand zal de auto zo veel mogelijk grip proberen te vinden en zo min mogelijk wielspin te veroorzaken. Ook zal het gaspedaal langzamer reageren en komt het koppel geleidelijk op. Heb je geen sneeuwstand op de auto? Probeer dan bijvoorbeeld de Eco stand. Deze rijstand is geïmplementeerd om de motor zo zuinig mogelijk te laten rijden, maar de manier waarop dit gebeurd is zeer vergelijkbaar met de sneeuwstand. De motor trekt langzaam op, het gaspedaal reageert minder agressief en dus is de kans op wielspin kleiner.

Eco-stand Mercedes A250E
Eco-stand

2. Rem af op de motor

Probeer zo min mogelijk te remmen op de remmen, maar rem op de motor. Dit is niet alleen zuiniger, maar verminderd ook de kans om de wielen te laten blokkeren. Voor elektrische auto’s is er ook nog een mogelijkheid om te spelen met de kracht van de regeneratie van het remmen. Let dan vooral op dat de stand niet te agressief staat, zoals bijvoorbeeld bij one pedal driving. Dit kan ervoor zorgen dat de auto te agressief wilt remmen, met blokkerende wielen als gevolg.

3. Rijdt in een hogere versnelling

Als de auto geen automatische versnellingsbak heeft, dan bestaat er de kans dat er geen rijstanden aanwezig zijn. Gebruik dan vooral de versnellingen die je tot je beschikking hebt. Bij het optrekken van een stoplicht is het verstandig om zo snel mogelijk door te schakelen naar de tweede versnelling. Dit beperkt de hoeveelheid koppel en dus ook de kans op wielspin. Hierdoor maak je van jouw voeten een zelfgemaakte sneeuw/eco stand.

Bruin leer, zwart stuur, blauwe cockpit
Gebruik de versnellingen

4. Maak de auto zo goed mogelijk schoon

Wellicht een logische gedachten, maar het kan voor andere weggebruikers soms het verschil tussen een ongeluk en geen ongeluk betekenen. Zorg ervoor dat het zicht rondom goed is door alle ramen te krabben. De koude temperaturen maken het niet prettig om de ramen te krabben, maar als je eenmaal in de auto zit zal je al gauw het verschil merken. Ook schoonmaken van het dak en de motorkap is erg belangrijk. Wanneer dit niet gedaan is kan het gebeuren dat de sneeuw plots van de auto valt. Met als gevolg dat de bestuurder achter je schrikt en een plotselinge beweging maakt.

5. Ga alleen op pad als het echt nodig is

We zetten het er nogmaals bij, ga alleen op pad als je echt ergens naartoe moet. Is het echt nodig om de boodschappen met de auto te doen? Of kan het ook nog even wachten? Zoek naar een andere mogelijkheid. Kies bijvoorbeeld voor de lokale buurt supermarkt in plaats van een grote supermarkt. Het zal wellicht iets duurder zijn, maar je minimaliseert het risico op een ongeluk. Rijden in de sneeuw blijft immers een risico. Ook ondersteun je de lokale ondernemer in deze moeilijke tijden, dus het is een win-win voor iedereen.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *