Ow Peugeot, don’t ever change. Zoals de mannen van Topgear enkele jaren geleden al lieten zien, kan Peugeot nog wel eens bijzonder uit de hoek komen. In de jaren 80 wist het nek aan nek te gaan met Volkswagen om de titel “ heetste hatchback”. Het wist het WRC kampioenschap te winnen met de Peugeot 205 Turbo 16 en het wist Le Mans te winnen met de 905. Maar toen het getal eenmaal eindigde op 07, was de meeste spanning er al uit. Toch lijken de leeuwen sinds kort weer op het juiste pad te zitten met het PSE label en daar komt wellicht wel een heel speciale toevoeging bij.

Peugeot 9x8 le mans 2023

Peugeot 9X8

Voor de echte die-hard racefans onder ons, hoeft de Peugeot 9X8 geen introductie. De eigenzinnige vleugelloze Le Mans Hypercar doet dit jaar mee in het WEC met gemixt succes. Het gehele concept van de 9×8 bestaat rondom de restrictie op de hoeveelheid downforce die een Hypercar mag hebben. Voor andere merken is dat een kwestie van de achtervleugel iets minder recht zetten. Peugeot zei echter “old mij wein” en ging compleet los op een concept dat gebruikt maakt van Ground-effect.

De eerste races lieten aan Peugeot zien dat het concept geen garantie is voor succes. Zowel Toyota ,Porsche, Ferrari, Cadillac en soms zelfs Glickenhaus bleek sneller te zijn dan de vleugelloze leeuw. Daar kwam tijdens de uitstekende Le Mans 2023 editie verandering in. Want rond 12 uur ’s nachts was het geen van de andere merken die voorop reed. Non monsieur, het was de exotische nummer 94 van Peugeot die op plek 1 rondreed. Helaas konden zij dit niet volhouden, maar het toont wel dat in de meest ideale omstandigheden, het concept aan kan slaan. Daarover gesproken.

Peugeot 9x8

Straatversie

De redactie van Top Gear was wel geïnteresseerd in een Peugeot 9×8 om te testen en stelde de vraag aan CEO van Peugeot Linda Jackson, komt er een straatversie van de 9X8. De vraag was enigszins verrassend, maar het antwoord wellicht nog meer. Jackson reageerde met “Nee, het staat niet op de planning” maar zei vervolgens ook: ” Als je met een blanco cheque komt, kunnen we altijd praten”.

Toch achtten wij de kans vrij klein dat er binnenkort diverse 9×8 modellen heel vlak over de grond zullen razen. Peugeot heeft ons al vaker een beeld geschetst van hoe een Peugeot supercar eruit kan zien. Echter bleef het altijd maar een concept. Maar miljonairs niet getreurd, je kunt altijd nog kiezen tussen een andere Le Mans Hypercar, of een auto met Ground-effect.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *