snelste auto ooit

We weten het, de titel is een beetje clickbaiterig. Maar er is geen woord over gelogen. De snelste auto ooit op het Goodwood festival of speed komt in 2025 op de markt. De absoluut absurde McMurtry Speirling wist in 2022 het record van de Volkswagen ID.R af te pakken. Dankzij een tijd van 39,08 seconden, wist het kleine bedrijf met de even kleine auto de wereld op zijn kop te zetten.

McMurtry Speirling Pure

Dat het niet exact hetzelfde voertuig is als de McMurtry Speirling van Goodwood, zal niet zoveel mensen verbazen. Het gaat immers om een voertuig dat ook door jou en mij gekocht kan worden. Tenminste, als je ongeveer 1 miljoen euro ergens hebt liggen, dan help ik wel met ophalen.

Nee, het voertuig zal niet zo snel als op Goodwood, het is zelfs nog sneller.

Zuigt nog meer

De reden waarom de McMurtry Speirling zo snel is, bestaat uit drie delen. Ten eerste is het een volledig elektrisch voertuig met maar liefst 1000 pk. Deze 1000 pk moet volgens de makers minder dan 1000 kg aan gewicht meenemen. Een exact getal wordt niet benoemd, maar 1000 pk + minder dan 1000 kg is niet een hele lastige rekensom, de Speirling Pure is snel.

De absolute game changer is echter het ventilatorsysteem dat het voertuig met groundeffect naar de grond trekt. Met hevige inspiratie van de Brabham Formule 1 Fan Car uit 1978 en de Chapparal 2J uit 1970, de McMurtry Speirling heeft een aparte motor die de auto naar de grond zuigt.

Maar daar houdt het niet op, de Speirling Pure heeft een update gekregen voor dit systeem. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de zuigkracht 15% efficiënter is dan de Goodwood recordauto. Het resultaat is een auto met 1000pk, van minder dan 1000 kg met ruim 2000kg aan downforce.

Alleen voor Track days

Om deze cijfer-cycloon aan pure power te kunnen gebruiken, zal je hiervoor wel het circuit op moeten. Het leek ons ook al sterk dat je met je McMurtry de rotondes van Rotterdam kon terroriseren op een snelheid van 150 km/u+. Het unieke ventilatorsysteem werkt natuurlijk op zijn best op een relatief gladde ondergrond. Dankzij een 60 kWh accupakket, beloofd McMurtry dat je 10 rondjes van het Silverstone circuit kan rijden, om vervolgens na 20 minuten laden nogmaals dezelfde afstand kunt afleggen.

De productie begint volgend jaar en er zullen slechts 100 exemplaren verkocht worden. Ondanks de hoge prijs van grofweg 1 miljoen euro, is het eigenlijk een koopje. De McMurtry Speirling Pure is immers sneller, dan de allersnelste raceauto aller tijden op Goodwood.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *