Wie in de markt is voor een tweedehands elektrische auto kan vanaf nu elke maand een beetje meer auto op de kop tikken. Nu het aanbod van gebruikte EV’s steeds groter wordt, drukt dat ook de prijzen. En dat is goed nieuws voor ons, de consument.

De Tesla Model 3 kan binnenkort een aantrekkelijke keuze zijn. In 2019 werden er in Nederland 30.000 Model 3’s op kenteken gezet en was het by far de bestverkochte auto van Nederland. Verkoopaantallen die deden denken aan de Opel Kadett E, daar werden er in 1984 ook zo’n 30.000 van verkocht.

Vijf jaar geleden zat er op een lease-Tesla 4% bijtelling, een van de redenen waarom er een stormloop was op de Model 3 in december 2019. Maar dat voordeeltje loopt eind dit jaar af, dan gaat de bijtelling terug naar 22%.

Kerst komt vroeg dit jaar

In december dit jaar stroomt er dus een groot aantal Tesla’s uit de leasevloot, de markt op. Leasemaatschappijen moeten de Model 3’s dan massaal kwijt, waardoor het huidige aanbod naar verwachting zal vertienvoudigen.

En waar veel aanbod is, zakt ook de prijs gegarandeerd. De huidige occasionprijzen van de Model 3 beginnen vanaf 19.000 euro. Kenners verwachten voor eind dit jaar een verkoopprijs van om en nabij 15.000 euro. Voor een Model 3 uit 2019.

Zoe vs Model 3

Ter vergelijking; voor hetzelfde geld krijg je nu ook de veel kleinere Renault Zoe, met 120 pk’s minder en 200 km minder range. Wanneer Tesla’s de tweedehands EV markt domineren en in de kortingshoekjes belanden heeft dit ook effect op de rest van het aanbod. Die Renault Zoe zal uiteindelijk ook verkocht moeten worden. De prijsverlagingen zullen naar verwachting doorwerken over de hele occasionmarkt voor EV’s.

Wil je een Model 3 in de private lease? Dat kan, en ook dan ben je spekkoper. Ga maar uit van een prijs van rond de 350 euro per maand en een looptijd van twee jaar voor een tweedehands Tesla. Dan rij je in een auto van vijf jaar oud met een nieuwprijs van 50.000 euro. Wacht dus nog een paar maanden en tel uit je winst. Een zekerheid voor iedereen is dat de Model 3 nog vele jaren het Nederlandse wegennet zal sieren.

Heb je het ondertussen helemaal gehad met Tesla’s, Tesla nieuws, of Elon Musk? Scoor dan hier de laatst overgebleven, onvergetelijke Kadett E.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *