Laat je autosleutel bij de voordeur liggen”, adviseert de politie van Toronto aan zijn inwoners. In feite zeggen ze: maak het dieven zo makkelijk mogelijk om je auto te stelen. Het tekent een grote crisis in de Canadese stad.

Over het algemeen wordt afgeraden om autosleutels, of key fobs, bij de voordeur te laten liggen. Autodieven kunnen dan namelijk makkelijk het signaal van deze apparaatjes aftappen. Hiermee kunnen ze dan zonder de sleutel de deuren van de auto openen en starten. Door de key fob bij de deur te laten liggen, bijvoorbeeld in je jaszak aan de kapstok, maak je het dieven dus erg makkelijk.

Machteloos

Dit maakt de oproep van de politie in Toronto des te opmerkelijker. Zij roepen juist op om de sleutel bij de deur te laten. Dit is om te voorkomen dat mensen in hun huis aangevallen worden, aldus de politie. Toronto heeft namelijk een ontzettend groot probleem met autodiefstal. Vorig jaar werden meer dan 8.000 auto’s gestolen, een toename van meer dan 50% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook het aantal car jackings, waarbij bestuurders uit hun auto worden gedwongen door dieven, nam schrikbarend toe.

Tot nu toe staat de politie machteloos, wat wel blijkt uit de oproep om het dieven dan maar zo makkelijk mogelijk te maken. “Om te voorkomen dat je aangevallen wordt in je eigen huis, kun je je key fob het beste bij de deur laten. Ze breken alleen in om de sleutels van je auto te stelen. Ze willen niks anders”, zo zei een agent onlangs tegen de media. Opvallend genoeg zijn het niet vooral luxe auto’s die gestolen worden. Ook standaard middenklassers verdwijnen regelmatig, tot verdriet van de lokale inwoners.

De Honda CR-V is een auto die veel gestolen worden in Toronto

Op bestelling

De politie zegt dat de toename van het aantal autodiefstallen een direct gevolg is van de corona-pandemie. Tijdens deze crisis kwam de levering van nieuwe auto’s vrijwel stil te liggen omdat fabrieken op slot gingen en onderdelen niet werden geleverd. Vorig jaar werden veel nieuwe auto’s alsnog geleverd, maar overal in de wereld konden mensen niet aan nieuwe auto’s komen. Het lijkt erop dat veel van deze auto’s nu op bestelling worden gestolen in Canada, mogelijk georganiseerd door lokale bendes. Hoewel een deel van de auto’s wordt gebruikt voor criminele activiteiten lijkt het merendeel van de gestolen auto’s het land te verlaten via één van de grote zeehavens in de buurt.

Inwoners van Toronto zijn het echter helemaal beu. In hun ogen doet de politie veel te weinig tegen de diefstallen. Zij nemen ondertussen hun eigen maatregelen. Eén inwoner hangt een briefje in de auto dat vermeld dat de deuren niet op slot zijn – om zo maar te voorkomen dat weer de ramen worden ingeslagen. Andere inwoners hebben besloten om terug te vechten. Een eigenaar van een Honda CR-V bijvoorbeeld heeft zijn auto voorzien van twee alarmen, een anti-tracking device, vier Apple AirTags. Bovendien ligt zijn sleutel in een beveiligde doos en heeft hij twee grote lampen met bewegingssensoren op zijn oprit geïnstalleerd. Allemaal om te zorgen dat zijn auto op zijn oprit blijft staan.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *