Op Tiktok verscheen onlangs een filmpje met een opmerkelijke boodschap: ga naar de wc voor je in de auto stapt, of je loopt het risico op een akelige dood. Het klinkt misschien absurd, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in deze boodschap. Ga altijd dus nog even plassen voor een autorit.

Het filmpje komt van Tiktokker MedExplained2you, een man in een witte jas en met een stethoscoop die dingen uitlegt over gezondheid. Nu weten we dat we dit soort ‘geleerden’ op social media niet direct moeten geloven. Toch schijnt de beste man echt een verpleger te zijn, dus hij zal wellicht iets weten.

Deze meneer heeft een belangrijke boodschap voor ons: ga naar de wc voor een autorit. Dit geeft je de beste overlevingskans als je onverhoopt in een serieus ongeluk terecht komt.

Snelle dood

De uitleg die deze Tiktokker geeft is als volgt: als je met een volle blaas in een ongeluk terecht komt, heb je veel kans op een intraperitoneale ruptuur van de buikwand. Voor de niet-medici onder ons: een scheur in het buikvlies. Gebeurt dit, dan heb je grote kans op een snelle, pijnlijke dood. Is de blaas leeg, dan komt deze verwonding veel minder vaak voor.

In feite klapt je volle blaas door de druk, en dat is een slechte zaak. De organen in je buik komen dan namelijk in aanraking met urine. Dit is erg gevaarlijk, omdat het infecties veroorzaakt op plaatsen waar je die niet wil hebben. Als je even gaat plassen voor een autorit loop je dus veel minder risico.

Ga even lekker plassen

Gordel om

Nu geloven we niet direct het eerste de beste filmpje op Tiktok. De medische wereld onderschrijft echter de risico’s. Eén van de meest voorkomende manieren waarop de blaas beschadigd raakt, is een auto-ongeluk. Om het risico te verminderen, moet je een gordel dragen.

Hierbij is het belangrijk dat je je gordel goed om doet: hij moet over je heupen lopen, en niet als een band over je buik. Zit je gordel niet goed en krijg je met een volle blaas een ongeluk, dan is de kans groot dat je blaas knapt tijdens de klap, met alle nare gevolgen van dien.

Een volle blaas is echter niet alleen gevaarlijk als je een ongeluk krijgt. Een volle blaas kan zelfs de reden zijn van een ongeluk. Onderzoek heeft uitgewezen dat je rijgedrag ernstig verslechterd als je nodig moet plassen. Sterker nog: als je heel nodig moet, ben je even afgeleid als wanneer je dronken achter het stuur zit.

Dus nu weet je het. Ga dus niet rijden met een volle blaas, maar bezoek nog even de wc voor je weggaat.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *