Squad

Vandaag heeft Nederland er een nieuw automerk bij: Squad Mobility. Trots presenteren zij hun nieuwe auto, de Squad, wat staat voor Solar Quad. Dit volledig elektrisch stadsautootje kan volledig opgeladen worden door de zon. Nooit meer aan de laadpaal!

Slim ruimtegebruik

Okay, misschien is auto een groot woord. Het voertuig valt in dezelfde categorie als de Carver, waar we eerder over schreven. De Squad mag maximaal 45 km/u, wat het voor de wet een soort overdekte scooter op vier wielen maakt. Ideaal voor in de stad, waar auto’s ook nauwelijks boven deze snelheid uitkomen. Je hebt geen helm nodig; zelfs een autorijbewijs hoef je niet te hebben.

De makers van de Squad wilden wegblijven van het traditionele auto-ontwerp. Het uiterlijk doet in eerste instantie aan een golfkarretje denken, maar er is wel degelijk goed over het ontwerp nagedacht. De Squad moest klein blijven en dus moest elke centimeter nuttig worden gebruikt. Hij biedt dan ook ruimte voor twee volwassenen, twee kleine kinderen (maximaal 1,25m) of bagage op het achterbankje achterop.

Squad

Voor de veiligheid is de Squad voorzien van een volledige rolkooi en gordels. Bij het parkeren hoef je geen rekening te houden met het openslaan van de deuren: die heeft hij namelijk niet. Ook geen zijruiten trouwens. De makers zeggen iets over “een meer sociale, interactieve ervaring” maar eigenlijk wilden ze de Squad zo licht en goedkoop mogelijk houden. Je hebt wel een dak boven je hoofd, dus in de regen zul je niet heel nat worden. Kun je echt niet tegen een spatje water, dan kun je speciale ‘side covers’ bestellen.

Zonne-energie

Het platte dak is voorzien van een groot zonnepaneel, waarmee je de accu kunt opladen. Een dak van zonnepanelen, waar hebben we dat eerder gehoord? Oja: de Lightyear One. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de Squad ontwikkeld is door twee ex-medewerkers van Lightyear. De aandrijving wordt verzorgd door wielen die in de motoren zijn geïntegreerd.

De makers stellen dat je de Squad tot 9000 kilometer per jaar kan opladen met de zon, als je tenminste in een zonnig land woont. Dit is voldoende voor een uur rijden per dag, zo’n 30 kilometer. Dit zou volgens de makers voldoende moeten zijn voor de meeste gebruikers. Je moet dan wel een zonnig plekje vinden in de stad om op te laden. Mocht je extra stroom nodig hebben, dan kun je de Squad makkelijk opladen met een stopcontact, of je kunt de uitneembare accu binnen opladen.

Mobiliteitsoplossing

De Squad komt vooral tot zijn recht in drukke, dichtgeslibte steden. Er passen er immers vijf van op één parkeerplek. De handigheid in gebruik en de eenvoudige bediening maken de Squad ook heel geschikt als voertuig van deelplatforms, waarbij je hem deelt met anderen en alleen gebruikt als je hem nodig hebt. Hier komt het opladen op zonne-energie helemaal van pas: je hoeft de Squad niet steeds achter te laten bij een laadpaal.

Squad

Natuurlijk is de Squad geen vervanger van een auto, maar voor mensen die regelmatig met de auto de stad in moeten, kan het een goed alternatief zijn voor de fiets of openbaar vervoer. De prijs van 5750 Euro helpt hier zeker bij. Leasen kan ook: men mikt op een prijs onder de 100 Euro per maand. Mocht er vraag naar zijn, dan wil Squad Mobility zelfs nadenken over een versie die 80km/u haalt.

De afbeeldingen bij dit artikel zijn slechts impressies: volgend voorjaar zal het eerste echte Squad gepresenteerd worden. Vanaf 2021 worden de eerste examplaren afgeleverd. Nu al kun je één van de 1000 ‘signature versions’ bestellen via de website van Squad Mobility.

Categorieën