nieuwe DS 4 E-Tense schuin van voren

DS is druk bezig met het opnieuw uitvinden van zichzelf. Het prestigieuze label van Citroën is in 2015 begonnen als eigen merk. Het merk voor liefhebbers van Franse design en stijl. Na het grote succes van de DS 3, bleef het gewenste succes voor de DS 4 en DS 5 uit. Nu komt er echter een geheel nieuwe DS 4 die zijn voorganger snel zal doen vergeten.

achterkant nieuwe DS 4, Parijs, koper kleur
brede DS 4

Premium C-segment crossover

De DS 4 is in tegenstelling tot de vorige generatie volledig door DS ontworpen. Het model (een premium C Segment crossover) zal gebouwd worden op het bekende EMP2-platform. Hierop staan onder andere de Peugeot 3008 en 508. Het platform is echter nog niet ontwikkeld om puur elektrisch mee te kunnen rijden.

DS4 chassis
EMP2-platform

Verwacht wordt echter dat dit binnen enkele jaren wel het geval zal zijn. Voor nu zal het model worden geleverd met verschillende motoren, waaronder een Plug-in Hybrid. DS spreekt over een 180 pk benzinemotor gecombineerd met een elektromotor van 110 pk . Met deze elektromotor is het tevens mogelijk om 50 kilometer volledig elektrisch te rijden.

DS4 youtube
Lichten op DS 4
stenen weg, grijze auto, oud gebouw, DS4

Het nieuwe uiterlijk van de DS 4

Deze nieuwste DS telg is niet neergezet als de benjamin van de familie. Met zijn 4,40 meter lengte opereert hij in de middenklasse van de autobranche. De Opel Astra kan als een concurrent gezien worden. Daarnaast hebben ze bij DS niet hun best gedaan om hem klein te laten ogen, integendeel. Zijn verticale ledstrips aan de zijkanten van de vuurbumper en de brede wielkasten voor de achterwielen geven hem een breed en robuust uiterlijk.

brede wielkasten achter voor DS 4
brede wielkasten achter
achterkant DS 4 goudkleurig dubbele verchroomde uitlaat
ziet er breed uit

De bekende uitschuivende deurgrepen uit bijvoorbeeld de DS 3 Crossback zien we hier terug.

uitschuivende deurgrepen zilveren DS 4
deurgrepen naar binnen is beter voor de aerodynamica

Horlogeband van binnen

Aan de binnenkant zien we de onderhand bekende horlogebandstructuur terugkomen op het leder. Hiermee onderscheidt hij ten opzichte van de concurrentie. Meer luxe en onderscheidend is waar DS voor staat.

Zie daar ook het dashboard van deze nieuwe DS 4. Het lijkt uit één massief stuk te bestaan. Zo op het oog weinig opbergvakken, maar wellicht zijn deze heel netjes aan het zicht onttrokken. In de stevig opgebouwde middenconsole zit een extra touchscreen voor… (dat horen we later).

DS 4 interieur zwart lederen bekleding
zwart lederen bekleding
wit lederen bekleding DS 4 zwart dashboard
wit lederen bekleding. Dashboard blijft zwart

Lederen bekleding is trouwens niet alleen op de stoelen te vinden, maar ook aan de binnenkant van de portieren en op de middenconsole. Voorzien van rijkelijk veel stiknaden om het mooier en niet simplistisch te laten ogen. Wij houden ervan!

binnenkant deur DS 4 wit leder
leder op de deuren en een lage handgreep

Verlichtende DS 4

De eerste teaser van de DS 4 laat de voorkant van de DS 4 zien met 6 koplampen die vergezeld worden door twee grote lichtbalken. We weten nu dat deze dagrijverlichting voorzien is van maar liefst 98 leds. Waarom niet 100? Het ontwerp doet ons sterk denken aan de Peugeot sabeltand lampen. De koplampen verdienen echter ook de aandacht omdat ze meedenken met de bestuurder. De koplampen zijn namelijk geprogrammeerd om verschillende weersomstandigheden te herkennen. Wanneer het mistig is of als het hard regent zullen de lampen automatisch afgesteld worden door de auto. In totaal zijn er vijf verschillende modi die de auto kan gebruiken. Ook naar het verlagen van het gewicht is er gekeken. Door gebruik te maken van diverse composietmaterialen en lijmtechnieken zal het gewicht van de auto geminimaliseerd worden.

verlichting DS 4
5 verschillende modi voor de koplampen
zilveren DS 4 in Parijs
een stevige auto om te zien

Motoren DS 4

Enkel benzinemotoren leveren is niet meer van deze tijd. Eigenlijk wordt elke brandstofmotor nu wel voorzien van hybride techniek, behalve bij DS. De welbekende 130 en 180 pk benzinemotoren zijn straks ook leverbaar bij de DS 4.

Maar er kan ook gekozen worden voor een Plug-In Hybride versie. Deze benzinemotor levert 180 pk die tezamen met een elektromotor de DS 4 van 225 pk systeemvermogen voorziet. Desgewenst kan er 50 kilometer volledig elektrisch mee gereden worden.

DS Aerosport Lounge

Andere designkenmerken zullen gevonden moeten worden op de DS Aerosport Lounge concept car. Gespotte prototypes van de DS 4 laten een vergelijkbaar aflopende daklijn zien. Echter is de daklijn niet gelijk met de onlangs geïntroduceerde Citroën C4. Ook het multimediasysteem is niet met elkaar te vergelijken. DS komt namelijk met een speciale heads-up display. Hierop is diverse informatie te zien dat op een visuele afstand van 4.5 meter geprojecteerd is.

DS Aerosport Lounge
DS Aero Sport Lounge

Levering en prijs DS 4

De prijs van de DS 4 is nog niet bekend gemaakt. Maar wel dat hij vanaf 3 februari virtueel ervaren kan worden in een DS Store. In het vierde kwartaal (Q4) van 2021 staat de DS 4 in de DS showrooms. Wij kijken er naar uit!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *