Stellantis is druk bezig met het elektrificeren van het modellen aanbod. Getuige de nieuwe elektrische Peugeot e-208 en e-308, maar ook de nieuwe elektrische Opel Astra. Dit neem echter niet weg, dat ook de benzinemodellen alsnog goed verkopen. Daarom is daar nu de nieuwe 2024 Opel Corsa Hybrid, waarbij de benzinemotor ondersteund wordt door middel van 48V-hybridetechniek.

Motorblok Opel Corsa

Dit maakt de Opel Corsa een mild-hybrid. Opladen is dus niet nodig, maar volledig elektrisch rijden is ook nauwelijks mogelijk. In dit geval ondersteund de 21 kW (28 pk) elektrische motor dan de brandstofmotor. Opel biedt voor de verbrandinsmotor twee keuzes. In beide gevallen gaat het om de 1.2 drieclinder benzinemotor. Er is echter wel keuze in het vermogen, namelijk 100 pk of 136 pk. Het motorblok zelf is overigens nieuw en speciaal ontwikkeld voor de hybride aandrijflijn. Het motorblok zelf is dan weer gekoppeld aan een nieuwe 6-traps automaat met dubbele koppeling. Volgens Opel daalt het brandstofverbruik met deze configuratie met 15 procent, naar 4.6 liter per 100 kilometer (1 op 21.7).

Voor in de stad

Dat er helemaal niet elektrisch gereden kan worden met een mild-hybrid, klopt in dit geval echter niet helemaal. De toepassing blijft echter zeer beperkt. Zo geeft Opel aan dat het mogelijk is om 1 kilometer volledig elektrisch te rijden, mits de snelheid onder de 30 km/u blijft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij inparkeren, of langzaamrijdend verkeer. Verder is het vooral zo dat de elektromotor dus ondersteunt bij accelereren en wegrijden vanuit stilstand. Opladen gaat automatisch, door de verbrandingsmotor of door het regeneratieve remsysteem. Prettig overigens wel dat de accu slim geplaatst is onder de stoel van de bestuurder, waardoor er geen ruimte verloren gaat in bijvoorbeeld de kofferbak.

Onderdeel elektrificatie offensief Opel

Uiteraard ligt deze ontwikkeling volledig in lijn met het elektrificeren van Opels wagenpark. Zo is er namelijk ook de volledig elektrische Corsa. Toch geeft Opel dus aan zich met de hybride techniek met name te willen richten op de mensen die of niet thuis kunnen opladen, of juist ervaring willen opdoen met de eerste stapjes in elektrisch rijden. Vanaf eind 2024 biedt Opel overigens van ieder model ook een elektrische variant aan. Prijzen van de nieuwe hybride Corsa maakt Opel binnenkort bekend. Levering start in het eerste kwartaal volgend jaar.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *