De diesels zijn nog steeds niet weg te denken in bedrijfswagen-land. Het is van oudsher de brandstof voor bedrijfsvoertuigen, maar ook daar worden stappen gemaakt in het kader van de verduurzaming. Stellantis heeft met de Opel Vivaro Hydrogen een bedrijfswagen op waterstof. Wat zijn hier precies de voordelen van?

Waterstof

Het rijden op waterstof is niet nieuw, de Hyundai Nexo en Toyota Mirai maken ook gebruik van deze energiedrager. Deze auto’s hebben gewoon een elektrische aandrijflijn. Een elektromotor zet de auto dus in beweging. Alleen wordt de energie bij waterstof auto’s niet opgeslagen in een batterij, maar in waterstof.

De Toyota Mirai is verkrijgbaar als ‘waterstof auto’.

Het grote voordeel is natuurlijk dat je niet het gewicht van een batterij hebt in de auto. Daarnaast zit de waterstof tank binnen een aantal minuten vol, vergeleken met het laden van een batterij is dat natuurlijk een verbetering. De infrastructuur voor elektrische auto’s is inmiddels erg volwassen, het vinden van een laadpaal is over het algemeen geen probleem. Tankstations voor waterstof daarentegen zijn nog schaars en niet overal beschikbaar. Volgens WaterstofNet zijn er momenteel zo’n twintig locaties in Nederland waar je kunt tanken.

Bedrijfswagen op waterstof

Het valt wel op dat er steeds meer interesse komt in bedrijfwagens op waterstof. Zo krijgt Opel steeds meer Nederlandse orders binnen van aannemingsbedrijven voor de Vivaro. En die belangstelling is ook niet gek natuurlijk. Het snel kunnen tanken is aantrekkelijk voor ondernemers, tijd is immers geld. Een accu als energiedrager is ook veel zwaarder en neemt meer ruimte in dan een waterstoftank, wat dus weer in het voordeel spreekt voor waterstof. Hierdoor kun je meer spullen meenemen in je bus!

Stellantis heeft inmiddels voor zowel Citroën, Peugeot als Opel een waterstof bus.
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *