Opnieuw is de Kia Ceed-familie uitgebreid met een nieuw model. Ditmaal met een avontuurlijk exemplaar: de Kia XCeed. Vanaf oktober dit jaar is de XCeed te koop. De prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Veel Ceed-trekjes

Zoals de modelnaam al aangeeft, is de XCeed gebaseerd op het originele model: de Ceed. Dit is eveneens terug te zien aan het design, al heeft de XCeed wel een eigen gezicht. De auto is breder dan de Ceed (1.826 mm, +26 mm), maar heeft dezelfde wielbasis (2.650 mm). Het stoere uiterlijk is tevens te danken aan de toegenomen bodemvrijheid van 49 mm (184 mm in totaal). 

Verder oogt de Kia XCeed avontuurlijk dankzij de kunststofwielkastranden, zilverkleurige dakrails en bodembescherming aan de achterzijde. Ook opvallend is de aflopende daklijn, waardoor de XCeed eruit ziet als een coupé. LED-techniek is in de koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers te vinden.

De XCeed biedt een makkelijkere instap, doordat de bodemvrijheid is toegenomen. Het model is 48 millimeter hoger ten opzichte van de Ceed. Naast de hoogteverschillen zijn er ook ruimteverschillen: de kofferbak meet 426 liter, wat 31 liter meer is dan de Ceed. Wanneer je de achterbank neerklapt is er plaats voor 1.378 liter bagage. De kofferruimte is optioneel toegankelijk via een automatische achterklep. 

Standaard 10,25 inch touchscreen

Optioneel is een digitaal instrumentarium (12,3 inch) leverbaar. Deze vervangt de ‘gewone’ toerenteller en snelheidsmeter. Ook optioneel zijn het JBL Premium-audiosysteem, een verwarmbaar stuurwiel, dual-zone airconditioning en elektrisch verwarm- en verstelbare buitenspiegels.

Vanwege de technische basis, toont het interieur flink wat overeenkomsten met de andere Ceed-modellen. Kia belooft zacht aanvoelende materialen te hebben toegepast. Het standaard aanwezige 10,25 inch touchscreen is bedoeld voor de bediening van het infotainmentsysteem met Apple CarPlay, Android Auto en Bluetooth. 

Rijke veiligheidsuitrusting

De XCeed is leverbaar met een scala aan veiligheidssystemen. Denk aan Smart Cruise Control met Stop & Go, Blind-spot Collision Warning, Forward Collision Warning met auto- en voetgangersdetectie, Intelligent Speed Limit Warning, Lane Keeping Assist en High Beam Assist.

Plug-in hybride in aantocht

Kia levert de XCeed in eerste instantie met drie benzinemotoren. Onderaan de motorenlijst vinden we een 120 pk sterke 1.0 liter T-GDi met 172 Nm koppel. Daarna volgt een 1.4 liter T-GDi met 140 pk en 242 Nm trekkracht. De topmotorisering is de 1.6 liter T-GDi met 204 pk en 265 Nm koppel. Deze motorversie vinden we ook in de Ceed GT en ProCeed GT.

Afhankelijk van de gekozen motor, is de XCeed voorzien van een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventraps automaat met dubbele koppeling. 

Begin volgend jaar wordt het aanbod uitgebreid met een plug-in hybride. Ook volgt er een dieseluitvoering met 48V mild hybrid-techniek. Kortom, er is ruim voldoende motorkeuze.

Categorieën