Tesla Model Y kwaliteit

Als je voor veel geld een nieuwe auto koopt, dan verwacht je kwaliteit. Je wil geen goedkope onderdeeltjes uit een bouwmarkt aantreffen, en al helemaal niet voor de bevestiging van cruciale onderdelen. Toch is dat exact wat enkele eigenaren van de Tesla Model Y in Amerika overkwam. De vraag die bij ons rijst: gaan we dit ook zien bij de Model Y in Nederland?

Plastic met houtafwerking

Het begon met een recent bericht van een man uit Georgia, USA, op een forum van Tesla-eigenaren. Ontevreden over de afwerking van zijn Model Y en de service van Tesla was de man zelf aan de slag gegaan om de panelen van zijn Model Y beter af te stellen. Onder de bekleding van de ‘frunk’, het opbergvak voorin, vond hij  een onderdeel wel erg provisorisch was vastgemaakt.

Tesla Model Y bevestiging
Foto: Tesla Motors Club / Brown1428

De vloeistofgekoelde condensator, een cruciaal onderdeel in de koeling van de batterijen van een Tesla Model Y, werd door een ijzeren band en wat tape op zijn plaats gehouden. Om te voorkomen dat de ijzeren band het onderdeel zou beschadigen, waren er hoekprofielen geplaatst die leken op houten blokjes. Het bleek goedkoop plastic met houtafwerking.

Direct gingen meerdere Model Y-eigenaren op onderzoek uit. Al snel werden veel meer foto’s geplaatst van de provisorische bevestiging van het onderdeel. Soms hadden de hoekprofielen houtafwerking, soms waren ze wit. Ze bleken allemaal van een andere lengte en bovendien slordig afgezaagd. Iemand herkende het als goedkope spullen van de Home Depot, een grote bouwmarktketen in Amerika.

Foto: Tesla Motors Club / TomServo

Zorgen over kwaliteit Tesla Model Y

Diverse gebruikers speculeren dat de condensator in de Tesla Model Y op deze vreemde manier geplaatst is omdat hij niet rechtop geplaatst is. Het is duidelijk dat dit een noodoplossing was, waarbij haast om te leveren duidelijk een rol speelde. Toch is het vreemd dat Tesla niet voor een betere oplossing heeft gekozen. Onder tijdsdruk kan een bezoek aan een bouwmarkt misschien logisch lijken, maar Tesla zou beter moeten weten. Uiteindelijk betalen veel mensen veel geld voor een auto, waarin zij vele kilometers probleemloos willen afleggen.

Gebruikers stellen terecht vragen of deze plastic onderdeeltjes wel getest is op belasting, slijtage, weersomstandigheden en hittebestendigheid. Sowieso drukt het plastic in door de ijzeren beugel, waardoor de condensator los komt te zitten. Bovendien lijkt op een aantal foto’s het ijzeren bandje al aangetast door roest. Hoe lang duurt het voor deze ophanging kapot gaat? Wat voor schade ontstaat er dan aan de Model Y? Wordt dit dan door Tesla hersteld?

Tesla Model Y
Niet afgebeeld: houtafwerking

Ook in de Nederlandse Tesla Model Y?

Naast veel verontwaardigde reacties op het Tesla-forum zijn er ook lezers die totaal geen probleem zien. Volgens hen gebeurt dit bij elke auto. Maar of dit nu alleen bij Tesla gebeurt of niet, toch is er reden voor zorg: elke autokoper moet er op kunnen vertrouwen dat de fabrikant deugdelijke, goed geteste auto-onderdelen gebruikt, zeker voor het bevestigen van cruciale onderdelen.

Om erachter te komen of de Tesla’s Model Y die aan Nederlandse klanten worden geleverd ook voorzien zijn van deze bijzondere bevestigingsmiddelen, hebben we contact gezocht met Tesla Nederland. Tevens hebben de RDW gevraagd of een dergelijke constructie gevolgen kan hebben voor de typegoedkeuring in Nederland. Tot op heden hebben we nog geen reactie ontvangen. Uiteraard houden we je op de hoogte!

Categorieën