Tesla Model S

Verschillende media berichten de afgelopen dagen over de kwaliteit van Tesla. Deze berichten zijn gebaseerd op het Amerikaanse onderzoek dat gisteren is gepubliceerd, de J.D. Power 2020 Initial Quality Study. De kwaliteit en score wordt, volgens dit onderzoek, bepaald aan de hand van de eerste 90 dagen na aanschaf en het aantal problemen per 100 voertuigen. Volgens de verschillende berichten die zijn gepubliceerd zou Tesla kwalitatief het “allerslechtst” zijn. Maar klopt dat wel?

Enquête Tesla Model 3 Bloomberg
De meest voorkomende klachten bij Tesla

Het grootste Tesla onderzoek ooit

Sinds 2017 heeft Tesla wereldwijd meer dan 350.000 Model 3’s verkocht. Veel van die geproduceerde modellen hebben de fabriek verlaten, vergezeld met enkele defecten als: slechte lak, niet uitgelijnde panelen, en soms mechanische problemen. Dat Tesla kwalitatief gezien nog vooruitgang moet boeken is ook niet zo gek, aangezien het merk pas 16 jaar bestaat!

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Bloomberg onder 5.000 Tesla Model 3 eigenaren blijkt dat, sinds Tesla in februari 2019 begon met het verschepen van haar Model 3 uitvoeringen naar Europa, de kwaliteit enorm is verbeterd. In die maanden heeft Tesla het aantal problemen met meer dan 65% teruggedrongen. De meest gemelde mankementen zijn cosmetisch, gericht op het exterieur. Op het gebied van techniek doet Tesla het juist goed.

Enquête Tesla Model 3 Bloomberg
De resultaten uit het Bloomberg onderzoek

Opmerkelijke resultaten

Volgens het onderzoek van J.D. Power, dat gebaseerd is op de Amerikaanse automarkt, bestaat de top 5 die onderaan bungelen uit merken die je daar niet zou verwachten.  Merken als Tesla (250), Land Rover (228), Audi (225), Volvo (210) en Mercedes-Benz (202) scoren het slechtst. Maak je dus niet teveel zorgen om de kwaliteit van alleen Tesla…

Wat ook opvalt in het onderzoek is dat de meeste premium automerken onder gemiddeld scoren. Dat Tesla lager scoort is volgens de vice president van J.D. Power, Dave Sargent, niet perse slecht. Door het aanpassen van de enquêtes dit jaar zijn er meer kritische vragen gesteld onder de eigenaren. Volgens het onderzoek dat online is geplaatst, is de behaalde score van Tesla ook niet officieel. Tesla heeft nog geen toestemming gegeven om deel te nemen aan het onderzoek.

Tesla Model S price drop
De Tesla Model 3
Categorieën