Binnen de Mustang-gemeenschap is men nog steeds niet blij met de Mustang Mach-E. Het kan echter nog erger, want de geruchten over een Ford Mustang sedan worden steeds sterker.

Dit jaar viert de iconische Ford Mustang zijn 60e verjaardag. In 1964 presenteerde Ford zijn kleine sportwagen op basis van de Ford Falcon. Het was direct een hit: het verkoopaantal in de eerste weken is een record dat nooit meer verbroken is. Gedurende de jaren bleef de Ford Mustang bestaan: een sportieve auto als coupé, fastback of cabrio. Vorig jaar kwam de zevende generatie op de markt.

#notamustang

Sinds een aantal jaar is er echter een verstoring. Ford presenteerde in 2019 een elektrische crossover. Om de sportiviteit te benadrukken, kreeg deze de naam Mustang Mach-E. De Mustang-gemeenschap steigerde en bokte, want hoe kon een vierdeurs crossover nu de naam Mustang krijgen? Het is een strijd die tot op heden gevoerd wordt #notamustang.

2024 Ford Mustang
De Ford Mustang anno 2024

Helaas voor de Mustang-fans is het nog niet voorbij. Ford ziet de Mustang als familienaam, net zoals Transit en Bronco. Op deze manier groepeert het merk verschillende auto’s met gelijke kenmerken. Zo kennen we naast de bekende Ford Transit ondertussen ook de Transit Custom, de Transit Courier en de Transit Connect. Toen de iconische Ford Bronco terugkwam, stond naast de stoere offroader met die naam ook de afgezwakte Bronco Sport.

Vierdeurs

Onlangs bevestigde Ford CEO Jim Farley in een interview dat hij de Mustang ook als familienaam ziet. De Ford Mustang Mach-E is hier al bewijs van. Maar Farley liet doorschemeren dat ook andere opties mogelijk waren, zolang ‘het gevoel goed was’. Hiermee bedoelt hij, dat de auto wel in lijn met de klassieke Mustang moet passen, dus sportief en vol emotie.

De geruchten over een Ford Mustang sedan, oftewel een vierdeurs versie van de sportwagen, zijn al zo oud als de ponycar zelf. Al in 1964 bouwde Ford modellen van een vierdeurs versie. Deze haalde echter nooit de dealers, om hiermee het imago van de legendarische Mustang te beschermen. Dit lijkt nu volledig van tafel: de naam Mustang is niet langer voorbestemd voor één type auto.

Ford Mustang prototype uit 1963
De Ford Mustang sedan als prototype, 1963 (foto: fordauthority.com)

Falcon

Onlangs testte Ford op de Duitse Nürburgring een Ford Mustang samen met een Cadillac CT4-V Blackwing, een supersnelle vierdeurs sedan. Velen zien hierin bevestiging dat Ford inderdaad werkt aan een Mustang sedan. Een verdere uitbreiding van de familie dus. De nieuwe Ford zou de Mustang Falcon kunnen gaan heten, een knipoog naar de sedan waar het voor de Mustang allemaal mee begon. In Australië, waar de Mustang tot 2015 niet te koop was, stond tot 2016 de Ford Falcon in de showroom als sportieve sedan.

Zo’n 55 jaar lang kon de Ford Mustang zijn originele vorm behouden: een sportieve tweedeurs. De komst van de Ford Mustang Mach-E maakte hier een einde aan: blijkbaar mocht het paardje ook een crossover sieren. Nu lijkt het hek van de dam. Een Ford Mustang Sedan lijkt aanstaande. Liefhebbers huilen, de kassa van Ford rinkelt. De vraag rijst: waar houdt het op?

De foto bovenaan dit artikel is een Australische Ford Falcon uit 2016 (foto van Wikimedia / Jeremy uit Sydney) aangepast door de auteur

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *