Goodyear eco-band

Wanneer wij denken aan milieuvriendelijkheid en voertuigen, dan denken wij automatisch aan elektrische voertuigen. De uitstoot uit traditionele benzine- en diesel aangedreven motoren zijn immers gevaarlijk voor mens en milieu. Bandenslijtage is echter evengoed een gevaar voor het milieu. Daar heeft Goodyear iets op bedacht, want de band die zij hebben gepresenteerd bestaat voor 90% uit duurzaam materiaal.

Het probleem van bandenslijtage

Traditionele banden zijn in vele aspecten slecht voor het milieu. Zo zijn de gebruikte materialen om de band grip, slijtvastheid en stevigheid te geven, niet goed voor de gezondheid. Tevens is het granulaat dat de band achter laat terwijl het slijt ook schadelijk voor het milieu. Deze kleine rubberen korrels blijven rondzwerven, in de natuur hangen en breken zichzelf niet af. In 2017 is er in een studie vastgesteld dat maar liefst vijf tot tien procent van het plastic afval in de oceaan, afkomstig is van banden.

Soja olie, rijstschillen en dennenboom hars

Dit bijzondere recept klinkt wellicht als een exotisch gerecht. Het zijn echter enkele ingrediënten die Goodyear heeft gebruikt om de band van de toekomst te maken. Goodyear heeft als doel gesteld om voor 2030 een band te produceren die voor 100 % uit duurzaam materiaal bestaat. Op de Consumer Electronic Show in Las Vegas afgelopen week, wist Goodyear al aardig in de buurt te komen. Dit prototype bestaat voor 90% uit duurzaam materiaal en is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.

Dat niet alleen, Goodyear weet te melden dat de band ook nog eens minder rolweerstand heeft dan een band gemaakt van traditionele materialen. Een win-win dus. Nou, nog niet helemaal.

Prototype band

De exacte prestaties van de band op het gebied van grip, worden bijvoorbeeld nog niet gecommuniceerd. Een groter obstakel is echter het verschalen van de productiemethode naar een bruikbaar product. De materialen zijn momenteel nog te duur om in deze vorm te gebruiken. Goodyear weet wel te melden dat het dit jaar nog een band gaat introduceren die voor 70 procent bestaat uit duurzaam materiaal. Een mooie innovatie en een nieuwe interpretatie van de term eco-band.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *