Geely Icon concept

Het Chinese techbedrijf Baidu gaat samen met Geely in China elektrische auto´s ontwikkelen. Baidu dat vooral bekend staat als de Chinese tegenhanger van Google, zal in deze samenwerking vooral de software gaan leveren voor de volgende generatie “Smart” vehicles.

Autonoom rijden niveau 4

Zoals vele techbedrijven is ook Baidu volledig gefocust op autonoom rijden. Met het Apollo project is het bedrijf al sinds 2015 bezig om autonoom rijdende voertuigen te ontwikkelen. Het project dat open-source is, geeft autofabrikanten de mogelijkheid om de kennis die Baidu heeft opgedaan, direct in de auto te bouwen. Dit is niet alleen maar mooie toekomstmuziek. Er rijden namelijk al diverse voertuigen met dit systeem rond.

Robotaxi Baidu
Robotaxi

De Robotaxi is bijvoorbeeld een service die mensen in de Chinese stad van Changsha laat meerijden. Om gebruik te maken van de service kan er via de Baidu app een afspraak gemaakt worden. Vervolgens komt het voertuig langs en worden de passagiers naar hun bestemming gebracht. Om veiligheidsredenen is er nog wel een bestuurder aanwezig. Echter claimt het Apollo programma wel, dat het voertuig op autonoom niveau 4 functioneert.

Wat houdt de samenwerking in?

Wat de exacte uitkomst zal zijn van de samenwerking met Geely is nog niet bekend. Het is geen geheim dat techgiganten op dit moment hevig investeren in elektrische voertuigen. De gedachten dat Baidu in samenwerking met Geely een ride-sharing app gaat ontwikkelen is bijvoorbeeld ook geen vreemde gedachten. Het kan ook nog gezien worden als een logische stap in de uitbreiding van het Apollo programma.

“Smart vehicles”

Smart Vision EQ ForTwo
Smart Vision EQ ForTwo

De focus ligt echter volgens ons bij de term “Smart vehicles”. Want Geely is niet alleen met Baidu in samenwerking gegaan, maar ook met Mercedes. En laat er nou onlangs een bericht geweest zijn van een samenwerking van Geely en Mercedes voor een nieuwe Smart. Het nieuwe model dat voor nu de naam Esuv draagt, heeft de focus liggen op ruimte. Om precies te zijn zoveel mogelijk ruimte in een zo klein mogelijk formaat. Dat dit gepaard kan gaan met een focus op autonoom rijden is dan ook geen vreemde gedachten.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *