Afgelopen week is de allerlaatste Jaguar F-type ooit uit de fabriek in Castle Bromwich gerold. Dit betekent het einde van dit model, maar eigenlijk ook het einde van de tweezits Jaguars. Zowel de laatste coupé als cabriolet worden toegevoegd aan een collectie van Jaguar. Het van origine Britse merk gaat dat gat opvullen met iets nieuws. Maar of het net zo iconisch wordt als de F-type moet nog maar blijken.

Uniek

In 2013 werd de Jaguar F-type geïntroduceerd als cabriolet. Dit was tevens Jaguars eerste tweezits sportwagen in veertig jaar. Later is er een coupé toegevoegd aan het gamma. Qua motoren was het neusje van de zalm natuurlijk de 8-cilinder met een inhoud van 5.0 liter. Dit monster produceert maximaal 576 pk en verdeelt dat vermogen over alle vier de wielen. Een unieke combinatie van de racerij met de klassieke status die een Jaguar uitstraalt. Uiteraard waren er versies met minder vermogen verkrijgbaar.

De E-type is de geestelijk vader van de F-type. Dit is een zeer opvallende verschijning, mede door zijn lange neus. Zonder die lengte zou een V12 ook nooit onder de motorkap passen. Vijftig jaar geleden zwaaide dit model uit met dezelfde kleurencombinatie als de laatste F-type.

De klassieke Jaguar E-type en tevens inspiratiebron van de F-type.

Laatste exemplaren

De allerlaatste F-type wordt niet uitgeleverd aan een klant, maar krijgt een mooie plaats in de verzameling van de Jaguar Daimler Heritage Trust. Ze voegen zowel de laatste coupé als cabriolet toe aan de verzameling. In totaal zijn er 87.731 exemplaren van de Jaguar F-type geproduceerd. Gelukkig zijn er nog een aantal nieuwe F-types te koop bij retailers. Het zal in de toekomst weleens een klassieker kunnen worden. Jaguar komt in de loop van 2025 met een nieuw, elektrisch model. Deze vierdeurs GT is volgens Jaguar niet te vergelijken met andere automodellen. Wij zijn benieuwd!

Dit zijn de allerlaatste coupé en cabriolet van de F-type.
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *