Ja hoor, u leest het goed. Ten eerste is er echt iemand die de bijnaam ‘Skoda Ripper’ heeft weten te verdienen en, ten tweede, is die persoon gelukkig opgepakt. Dit verhaal betreft een serie inbraken in de gemeente Rotterdam die allemaal zijn uitgevoerd op dezelfde manier en bij dezelfde auto’s, namelijk Skoda’s.

In april van dit jaar (2022) heeft er in Rotterdam een bijzondere inbraakgolf plaatsgevonden die zich richtte op een heel specifiek doelwit. Namelijk: Skoda’s. De Skoda’s zijn over de tijdspan van een paar dagen opengebroken in verschillende wijken in Rotterdam. Het is niet precies bekend hoe veel auto’s er zijn opengebroken, wel weten we dat er in één avond er al drie de pineut zijn geweest. Het aantal zou dus kunnen oplopen tot tientallen.

Signatuur

In elke inbraak is een overkoepelend kenmerk teruggevonden, namelijk de manier waarop de auto’s zijn opengebroken. In alle gevallen is er een klein raampje in de achterdeur van de auto ingeslagen. Dit waarschijnlijk om het risico op geluidsoverlast dan wel een alarm te minimaliseren. Vervolgens is bij elke auto hetzelfde gestolen. Het gaat in dit geval om de navigatie en de rest van het multimediasysteem.

Je kan rennen, maar niet hard genoeg

Vorige week is er een man aangehouden die voldeed aan het signalement van de waarschijnlijke dader. Nu is dit meestal een twijfelachtige zaak, aangezien signalementen nog wel eens wat discrepanties kunnen bevatten. Maar, in dit geval is er een vrij duidelijk vonnis. Althans, vinden wij.

De man is namelijk opgepakt in een wijk in Rotterdam die nog niet eerder is aangevallen door de Ripper. Ook werd de man gesnapt toen hij aan deurhendels van Skoda’s aan het trekken was, vrij grote hint. Nadat de man wegrende en -fietste, werd zijn fiets gevonden. Hierna duurde het niet lang of de man en zijn rugzak werden teruggevonden in een willekeurige voortuin.

De rugzak van de verdachte bevatte interessante items. Zo zaten er niet alleen inbrekersspullen in, maar ook nog eens navigatie- en multimediasystemen uit, jawel, Skoda’s! Het is nog niet bewezen of de man de dader is, wel wordt hij vastgehouden omdat hij nog bijna 70 openstaande dagen celstraf moet voldoen.

Vernieuwe Polo Interieur
Een VAG-multimediasysteem (VW Polo)

Specifiek doelwit

Wat ons interesseerde aan dit verhaal was de vraag: ‘Waarom Skoda?’. Het navigatie- en multimediasysteem lijkt ons niet verschillen van die van Volkswagen, Seat of andere VAG-merken. Dus, waarom dan specifiek Skoda? Zijn die slecht beveiligd? Kan je er makkelijk inbreken? Wij weten het niet.

Wel weten we dat dit soort inbraken vaker specifiek zijn gericht op bepaalde merken of modellen. Zo is een van de meest gestolen auto’s in Nederland op dit moment de Toyota RAV4 (1 op de 183 wordt gestolen).

De politie denkt dat de items worden gestolen in opdracht van een criminele organisatie, dit is nog niet bevestigd.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *