We zijn inmiddels aanbeland in september, dus kunnen we de balans opmaken wat betreft het aantal autoregistraties van augustus. Dit zijn niet de verkoopcijfers, maar het aantal auto’s dat nieuw is geregistreerd op de Nederlandse wegen. Dit geeft een goed beeld van de auto’s die jij binnenkort veel op de weg gaat zien. In totaal zijn er 27.825 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dit is minder dan vorige maand, maar waarom?

Leveringsproblemen

De levering van 27.825 personenauto’s betekent een stijging van 18,6 procent ten opzichte van augustus 2022. Desondanks zijn de leveringen aan het afzwakken. In juli ging het namelijk om een stijging 30,7 procent en in juni om een stijging van 38 procent. De verklaring hiervoor lijkt te liggen in het uitstellen van leveringen van het afgelopen jaar. Door de schaarste van (voornamelijk) elektronische componenten en het sluiten van fabrieken tijdens de corona periode hadden vrijwel alle fabrikanten leveringsproblemen. Inmiddels worden auto’s weer aan de lopende band geproduceerd en worden de achterstallige leveringen snel ingehaald. De cijfers geven aan dat we inmiddels al over de piek van uitgestelde leveringen heen zijn.

Productie problemen verlengde de levertijden.

Kia opnieuw de winnaar

In juli werden auto’s van Kia het meest verkocht en ook met de leveringsaantallen van augustus staan ze weer bovenaan met 2.937 nieuwe registraties. Het is opvallend dat er in augustus veel Kia Picanto’s zijn geleverd. Deze stadsauto is niet als elektrisch of hybride uitvoering te verkrijgen en daarmee de enige niet-elektrische auto in de top vijf. Daarnaast heeft Kia inmiddels een breed gamma aan modellen op de markt gezet die goed lijken te scoren.

Registraties augustus per merk

MerkAantalMarktaandeel
1.Kia2.93710,6 %
2.Volkswagen2.4628,9 %
3.Toyota2.4548,8 %
4.Tesla1.9927,2 %
5.Peugeot1.6185,9 %
De Picanto is verantwoordelijk voor bijna de helft van de aflevercijfers van Kia.

De Tesla Model Y is de winnaar als het gaat om aantal leveringen van één specifiek model. Daarnaast is ook de Model 3 te vinden in de top vijf! Opvallend is wel dat er in augustus maar vijf keer een Model S en negen keer een Model X op kenteken zijn gezet.

Registraties augustus per model

ModelAantalMarktaandeel
1.Tesla Model Y1.2284,4 %
2.Kia Picanto1.0663,8 %
3.Peugeot 2089113,3 %
4.Tesla Model 37502,7 %
5.Kia Niro6812,5 %
Ook de Model 3 scoort goed.
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *